Havbruk

Marine Donut får dublert kraftforsying og styring for maksimal pålitelighet.

Oppdrettsanlegg med bærekraft som ledestjerne

Marine Donut er et innovativt, lukket oppdrettsanlegg med justerbar gjennomstrømning, vanninntak under lusebeltet, slamoppsamling og kraft-fra-land.

Publisert

ABB skal levere komplette og integrerte løsninger for elektro, instrumentering, styring og telekommunikasjon til det lukkede oppdrettsanlegget Marine Donut som bygges av Bluegreen i Bamble. SalMar skal etter planen sette anlegget i drift utenfor Molde våren 2023.

Bedre bærekraft

Nils-Johan Tufte, administrerende direktør og partner i Bluegreen, hadde idéen til det smultringformede oppdrettsanlegget. Han har sammen med teamet sitt stått for utvikling av konseptet.

Store dimensjoner: Marine Donut kan romme 1100 tonn fisk

Marine Donut er et gjennomstrømningsanlegg som mosjonerer fisken, der strømmen kan justeres for å gjenskape miljøet i elver. Det er også utstyrt med slamoppsamling for minimale utslipp. I tillegg er vanninntaket under lusebeltet og en lukket membran skal forhindre at fisk rømmer. Strøm fra land og et stort solcelleanlegg sørger for drift med fornybar og kortreist energi. Anlegget får en diameter på rundt 60 meter med en kapasitet på 1100 tonn maksimal tillatt biomasse (MTB).

Viktig skritt

– Innovative Marine Donut er et viktig skritt for en mer bærekraftig havbruksnæring. Samtidig åpner løsningen for nye og lønnsomme produksjonsstrategier for bransjen, sier Tor Ove Lussand, leder for ABB Energy Industries i Norge. – Derfor er det ekstra stor stas å støtte prosjektet med våre totalløsninger og kompetanse innen havbruk.

Reduntant løsning

For maksimal pålitelighet er ABBs elektro- og styringssystemer dublert (redundante). Dersom en del av systemene må tas ut av drift, kan oppdrettsanlegget opereres videre. Leveransen dekker også avbruddsfri strømforsyning (UPS), prosessinstrumenter, analyseutstyr, kommunikasjonsutstyr og kameraer, både over og under vann. Alt utstyr, også tredjepartsutstyr som pumper, ventiler, lys og oksygensystem, er integrert ved hjelp av åpne grensesnitt, blant annet Profinet og Modbus TCP, begge Ethernet-baserte løsninger.

Nøkkelferdig

– Å benytte etablerte industrigrensesnitt for sammenkobling av teknisk utstyr byr på fordeler som smidig og pålitelig integrasjon, maksimal funksjonalitet samt enklere modifikasjoner. Ved å levere slike løsninger bidrar vi til lavest mulig livssykluskostnader, sier Lussand.

ABBs nøkkelferdige totalleveranse inneholder ingeniørtjenester, produksjon, installasjon, testing og igangkjøring. Styringssystemet er tilrettelagt for utvidet digitalisering med ABB Ability for sikker, skybasert strømming av driftsdata for optimalisering av drift og vedlikehold.

Powered by Labrador CMS