Kårstein Løvaas (H) og Åsunn Lyngedal (Ap) vil overtale folkevalgte og industri i Europa til å satse på romfart. Det er spesielt viktig å holde trykket oppe nå, selv om mange land sliter økonomisk som følge av kronaepidemien, sier de.

Vil at Europa bruker Andøya Spaceport

Før sommeren ga en samlet næringskomite på Stortinget grønt lys for byggingen av Andøya Spaceport. ‒ Nå må vi jobbe for å få industrien i Europa til å bruke den, sier Åsunn Lyngedal (Ap).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

‒ Vi er nemlig ikke alene. Det er planer om oppskytningssentre for småsatelitter i Skottland, på Asorene og i Kiruna. Det vil kanskje være plass til to slike sentre i Europa fremover, men sannsynligvis ikke flere. Så nå begynner jobben med å vise at vi er best egnet, og sikre at utbyggingen blir lønnsom, sier Lyngedal.

Norge har i år formannskapet i det Europeiske interparlamentariske romfartssamarbeidet. Torsdage 24. september skulle folkevalgte fra hele Europa møttes i Stortinget. Møtet, som i stedet må holdes på nett, ledes av Lyngedal og Kårstein Løvaas (H), som begge sitter i næringskomiteen.

‒ Et av de viktigste budskapene våre på møtet vil være at man må fortsette å satse på romfart selv om mange land lider økonomisk under covid19, sier Løvaas.

‒ Vi er avhengige av satellitter i alt vi gjør. Vi trenger dem når vi bruker telefonene våre, når bonden bruker gps på traktoren for å sprøyte, når vi overvåker vannstand og regnfall for å forstå klimaendringene bedre, og ikke minst til smittesporing.

‒ At Europa fortsetter å satse på romfart, er også viktig for norske teknologibedrifter og norsk økonomi. Jeg kommer fra Vestfold, hvor vi har verdensledende teknologiske miljøer. Vi har firmaer som produserer teknologi du finner fra ultradype havområder til satellittene over oss. Det finnes for eksempel knapt en satellitt i bane, som ikke har minst én komponent fra Horten, sier han.

‒ I dag er det ingen steder i Europa hvor man kan skyte opp mindre satellitter. De må skytes opp fra steder som India, Russland, USA, New Zealand eller Fransk Guyana. Det kan være lange ventetider og det er kostbart, sier Lyngedal.

‒ Å få etablert et godt, effektivt oppskytningssenter for småsatellitter på Andøya vil være viktig for hele Europa. I tillegg vil det selvsagt kunne skape store økonomiske ringvirkninger i Nordland, ja for hele den norske romindustrien.

‒ Forhåpentligvis kan norske bedrifter etter hvert bli involvert i alt fra design og bygging av satellittene, til oppskytningen og analyser av informasjon sendes tilbake.

‒ Men først må vi gjøre en jobb for å få Europa til å satse på romfart og på Andøya, sier Lyngedal.

Powered by Labrador CMS