- Med embOS har vi gjort oss uavhengig av de regelmessige systemtikkene, sier Dirk Akemann.
- Med embOS har vi gjort oss uavhengig av de regelmessige systemtikkene, sier Dirk Akemann.

embOS Ultra: «Snytt for en nominasjon»

SEGGER mener de skulle vært nominert til Embedded World-prisen for sitt embOS Ultra operativsystem. Det kan vi forstå.

Publisert

Det er noen måneder siden SEGGER lanserte sanntidsoperativsystemet (RTOS) embOS Ultra, men operativsystemet har kanskje ikke fått den oppmerksomheten det fortjener.

Løsningen introduserer nemlig en helt ny måte å håndtere avbrudd og eksekvering av oppgaver på:

- Utfordringen i innvevde systemer har i grunnen vært å gjøre noe med syklusene, der oppgavene er avhengig av å «treffe» på systemets tikking, eller klokke, forklarer markedsdirektør Dirk Akemann overfor Elektronikk.

- Med embOS har vi gjort oss uavhengig av de regelmessige systemtikkene. I stedet oppstår "tikk" når systemet har noe å gjøre.

Planlegging av alle tidsbaserte hendelser, slik som timeouts, forsinkelser, og periodiske timere, kan nå spesifiseres på mikrosekunder eller CPU-sykluser.

- Normalt vil systemtikk kunne forstyrre operasjonen som kjører. Vi timer derimot avbruddet til vi faktisk trenger den. Dette blir også mer effektivt, ettersom systemet sover til det må gjøre en oppgave, og kjører til oppgaven er ferdig. Dette gjør at vi kan spare 5-10 % strømforbruk, sier han.

Akemann forteller at noe av bakgrunnen for at de utviklet denne løsningen er at signalbehandling i applikasjonene stadig går raskere og blir mer komplekse. Dermed opplevde man at det kunne oppstå problemer med å kjøre rutiner som f.eks. signalgenerering, uten avbrudd.

- Det kanskje viktigste med dette er at man oppnår høy presisjon, understreker han. Det er riktignok mulig på manipulere tradisjonelle systemtikk, men da med et dramatisk økt strømforbruk, ifølge Akemann.

- Vi var sikker på at dette skulle kvalifisere til å bli nominert til Embedded World-prisen, sier Akemann, som ikke legger skjul på sin skuffelse over juryen.

Pris eller ikke, dette vil trolig bli en løsning å ta med i betraktningen der presisjon og effektivitet er i sentrum i innvevde systemer.

Migrasjon fra et tradisjonelt RTOS skal være enkelt, og uten applikasjonsendringer.

Powered by Labrador CMS