IoT • komponenter:

Godt samarbeid: Teknisk direktør i Silabs, Daniel Cooley (t.h.) og leder for Oslo-avdelingen Torkil Brunsvik. Norge er godt egnet for IoT, mener Cooley, som blant annet ser et stort potensiale innen landbruksteknologi. Og helseteknologi – som allerede er i eksplosiv vekst.

IoT blir mer intelligent

Silicon Labs lanserte nylig verdens første sub-GHz systembrikke (SoC) med AI/ML maskinvareakselerator, klargjort for en rekke protokoller. Vi møtte selskapets teknologidirektør for en prat.

Publisert

I sommer kom Silicon Labs (Silabs) med en riktig godbit, den tobånds systembrikken FG28, utviklet for nettverk med lang rekkevidde og protokoller som Amazon Sidewalk, Wi-SUN, og andre proprietære protokoller.

Maskinlæring i kanten

FG28 som ble lansert i sommer.

FG28 inneholder radioer for sub-GHz og 2,4 GHz Bluetooth LE samt – som først på markedet – en innebygd AI/ML-akselerator for maskinlæringsinferens i nettverkskanten, så vel som Silabs sikkerhetsteknologi Secure Vault. XG28-familien med systembrikker er for øvrig også utvidet med ZG28, en Z-Wave SoC med lang rekkevidde, PG28, en frittstående mikrokontroller, samt SG28, en Amazon Sidewalk SoC.

Åpner for nye ting

– XG28 SoCene dekker flere viktige behov for kundene våre når det kommer til å utvikle og distribuere laveffekt wide area-nettverk, kommenterer Daniel Cooley, teknisk direktør i Silicon Labs. – Ved å inkludere Bluetooth, gir det brukerne en enkel måte å klargjøre og implementere nye enheter på nettverket, mens sub-Ghz-båndet er designet for å støtte enhetskommunikasjon over flere kilometer, noe som muliggjør nye avanserte applikasjoner i områder som smart landbruk, smarte byer, og nabolagsnettverk som Amazon Sidewalk, fremholder han.

ChatGPT-effekt

– Man kunne gjøre filtrering av informasjon og mønstergjenkjenning før, men med maskinlæring kan vi gjøre dette raskere og sikrere enn tidligere, sier Cooley. – Vi får nå en slags «ChatGPT-effekt» innen innvevde systemer – teknologien har eksistert lenge, men er først nå i ferd med å modnes, fremholder han.

Ikke mulig før

– Dette er også vårt inngangspunkt i markedet; Å kunne gjøre ting raskere og mer effektivt enn med tradisjonelle Arm-kjerner, sier Cooley, med et hint til «arven» fra tidligere Energy Micro. Aktuelle anvendelser spenner over store områder, men ett eksempel kan være bildebehandling med lav oppløsning, som persontelling. – Med alle disse funksjonene integrert i én brikke kan man gjøre ting som ikke var mulig før.

Lokal prosessering

– Det er en trend å prøve å gjøre mest mulig i sluttenheten, og unngå å sende unødvendige data til applikasjon eller sky. Mange har ønsket lokal prosessering også i svært små og rimelige enheter, og nå er dette gjort mulig, sier Cooley, og nevner i den sammenheng sikkerhet som en svært viktig faktor. Han hevder Silabs har bygget inn sikkerhet og nøkkelhåndteringsfunksjoner i XG28-serien som langt overgår de nye regulatoriske kravene til cybersikkerhet.

Sikkerhet

Sikkerhet er noe som må designes inn fra starten av, i tillegg til å ta hensyn til livssyklus og end-of-life. – Det er på overtid å få dette ut. Silabs var først ute med Arms PSA nivå 3 sertifisering – for øvrig et arbeid drevet av Oslo-avdelingen, der sikkerhetsgruppen vår sitter, forteller Cooley.

Løser problem

– Å distribuere og oppbevare private nøkler i et system er ikke bare-bare. Samtidig som sikkerhet er viktig, er det få kunder som har kunnskap eller kapasitet til å håndtere dette. PSA-systemet er bygget opp for å ivareta disse faktorene, noe vi har implementert i våre nye brikker, fortsetter Cooley.

Norsk FoU

Apropos det norske FoU-senteret, så jobber det så mange som 64 mennesker i Oslo. Avdelingen har ansvar for mange deler av de ulike produktene fra Silabs, i tillegg gjøres noe validering. – Alle produktene vi utvikler her bygger på det Energy Micro laget, forteller leder for osloavdelingen, Torkil Brunsvik. At Silabs overtok, sikret videre liv for de mange gode idéene, mener han. Energy Micro ville blitt for små i lengden.

Norge – et IoT-land?

– Vi har god erfaring med å jobbe sammen med Oslo-teamet, understreker Cooley. I tillegg er bakgrunnen den beste: Norge er godt egnet for IoT – med det høye kostnadsnivået er man nødt til å automatisere, påpeker han.

– Samtidig har utviklingen gjort det mulig. Dersom Covid-19 pandemien hadde inntruffet for 20 år siden ville vi ha sett et helt annet scenario. Folk hadde ikke kunnet jobbe hjemmefra. Flere ville ha dødd.

Powered by Labrador CMS