Muligheter i rommet:

Fredrik Korpe og Monica Ahyee fra Innovasjon Norge viser frem rapporten "Strategic Framework Andøy"

2100 nye jobber i romfartsindustrien

Verdensrommet byr på næringslivsmuligheter for hele Norge, ifølge ny rapport.

Publisert

Veksten innen romvirksomhet betyr store muligheter for næringslivet på Andøya og Norge generelt, viser en rapport fra Innovasjon Norge, Andøy Kommune og Nordland fylkeskommune.

Den norske romindustrien har på kort tid oppnådd betydelig suksess med en årlig eksportverdi på rundt 8 milliarder kroner, i en global industri som Morgan Stanley estimerer vil nå hele 1 billion dollar i omsetning innen 2040.

– Den norske romindustrien har et betydelig potensial til å kapre en del av det sterkt voksende romindustrimarkedet. Med Andøyas strategiske beliggenhet i nord og direkte tilgang til polare baner, tilbyr Andøya utstrakte muligheter for forskning, trygg oppskyting og testing av romfartøy, sier regiondirektør for Innovasjon Norge i Nordland, Monica Ahyee. 

– Dette gir Norge et fortrinn og en attraktiv plattform for nasjonale og internasjonale romaktører og tech-bedrifter som ønsker å etablere seg eller dra nytte av dataene som satelittene produserer. Her har Norge en unik mulighet til å ta en global posisjon, sier hun.

Rapporten Strategic Framework Andøy, som legges frem i dag, er utarbeidet av et internasjonalt utvalg bestående av økonomer, turismeeksperter og strategiske planleggere, som over 15 måneder har kartlagt hvilke muligheter som følger av økt romvirksomhet på Andøya.

– Det har vært inspirerende å kunne jobbe sammen med både næringslivet og offentlige aktører gjennom dette arbeidet. Både Andøy kommune, Nordland fylkeskommune og ulike romfartsaktører har vært avgjørende for å få arbeidet gjennomført, og de har virkelig imponert oss med proaktivititet, ambisjonsnivå og engasjement, sier leder av InvestIN i Nordland, Fredrik Korpe. 

2100 jobber innen 2040

Rapporten viser at å satse på romnæringen på Andøya vil skape jobber og bedrifter, både innen romindustrien og i støtteindustrier. Det vil gi positive effekter på lokaløkonomien og for Norge generelt gjennom nye næringer og turisme. Frekvensen av romoppdrag og etableringen av en egen innovasjonshub vil tiltrekke seg nye bedrifter og øke befolkningen på Andøya. Potensielt kan det skapes 2100 nye jobber innen 2040 på Andøya, viser rapporten.

Investeringer i infrastruktur, som transport og boliger, er nødvendig for å støtte opp om denne veksten, mens samarbeid og sameksistens med eksisterende industrier som fiske og forsvar må ivaretas.

– Bærekraftig utvikling av den nye kommersielle romfartsindustrien på Andøya, og sameksistens med etablerte næringer, har vært et viktig fokus for oss i utarbeidelsen av rapporten. Øyas sosioøkonomiske og økologiske arv er viktig å ha med seg i den fremtidige utviklingen, avslutter Ahyee. 

Last ned hele rapporten på Innovasjon Norges hjemmesider.

 

 

Powered by Labrador CMS