Kvanteprosessering:

Utvikler ionfellebaserte kvantemaskiner

NXP og German Aerospace Center DLR skal samarbeide om kvanteprosesseringsteknologier i Tyskland.

Publisert

NXP Semiconductors kunngjorde i går et samarbeid med det tyske German Aerospace Center (DLR) og andre partnere om ionfelle-baserte kvantedatamaskiner som del i DLRs Quantum Computing Initiative. Dette initiativet tar sikte på å bygge kvantedatamaskiner for å bidra til nye innovasjoner på tvers av fagfelt som energi, kjøretøy, offentlige tjenester, luft-/romfart og annen kritisk infrastruktur.

Kvantedatamaskiner kan behandle data betydelig raskere enn klassiske datamaskiner, slik at de kan løse komplekse problemer som kan hjelpe samfunnet på mange måter, inkludert vær- og klimamodellberegninger, akselerert utvikling av medisiner og vaksiner, forbedrede modellberegninger for mobilitet og logistikk, cybersikkerhetsbeskyttelse og mye mer. Selv om disse komplekse maskinene utvikler seg raskt, er de fortsatt utfordrende å bygge, krever dype nivåer av ekspertise og metoder for industrialisering må videreutvikles.

For å bidra til å oppnå disse nye innovasjonene, samarbeider NXP med anerkjente ledere innen kvantedatabehandling. Sammen med eleQtron, ParityQC, QUDORA Technologies og det tekniske universitetet i Hamburg, vil NXP samle ekspertise fra hele bransjen for å muliggjøre raske fremskritt innen kvantedatabehandling og hjelpe med å rulle ut skalerbare og salgbare løsninger i nær fremtid, skriver selskapet i en pressemelding. Med sin langvarige merittliste innen skalering og miniatyrisering av fysiske applikasjoner som kreves for industriell komponentproduksjon av brikkebasert deteksjonslogikk og sensorteknologier, vil NXP levere styreelektronikken som er nødvendig for å bygge inn kvantedatabehandling i et klassisk datamiljø, samt kryogenisk egnet pakking og fotondeteksjon for lesing av kvantetilstander.

- Kvantedatamaskiner vil frembringe den neste store bølgen av innovasjon i samfunnet vårt, og muliggjøre nye løsninger på komplekse og langvarige utfordringer, uttaler Lars Reger, teknisk direktør i NXP.

- DLR tildeler kontrakter som en del av Quantum Computing Initiative, med mål om å lage qubits basert på ionefeller. Denne teknologien anses som svært lovende og vil bli utforsket gjennom målrettet forskning. Dette bringer oss ett skritt nærmere en programmerbar, feiltolerant kvantedatamaskin, sier Anke Kaysser-Pyzalla, styreleder for DLR. - Gjennom det nære samarbeidet mellom næringsliv og forskning skapes synergier som styrker kvantedatabehandlingens økosystem og dermed også gir oppstartsbedrifter nye muligheter, poengterer hun.

For å støtte et nært samarbeid mellom de involverte organisasjonene, er DLR Innovation Center lokalisert til NXPs anlegg i Hamburg, Tyskland, og skal etter planen lanseres i Q1 2023. eleQtron er en spin-off fra Institutt for kvanteoptikk ved Universitetet i Siegen. Selskapet ble grunnlagt i 2020, og utvikler, produserer, driver og markedsfører databehandlingstid på ionefellebaserte kvantedatamaskiner. Som den første tyske kvantedatamaskinprodusenten bygger eleQtron for tiden stadig kraftigere kvantedatamaskiner og kobler dem til skyen. Dens proprietære teknologi eliminerer behovet for laserlys for kvantelogikkoperasjoner, og gir en klar vei til skalerbarhet, ifølge selskapet.

ParityQC hevdes å være det eneste kvantearkitekturselskapet i hele verden. Fokuset er utvikling av design for kvantedatamaskiner og deres operativsystem. ParityQC samarbeider med maskinvarepartnere rundt om i verden for å bygge kvantedatamaskiner med applikasjoner som spenner fra universell feilkorrigert kvantedatabehandling til å løse optimaliseringsproblemer på enheter som ligger nært frem i tid.

QUDORA Technologies er en dypteknologisk spin-off av Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB), Braunschweig University of Technology og Leibniz University of Hannover, forankret i økosystemet Quantum Valley Lower Saxony (QVLS). Oppstarten utvikler ionfellebaserte kvantedatamaskiner basert på høyt integrerte kvanteprosessorer som bruker en skalerbar, laserfri kvanteportmekanisme.

Powered by Labrador CMS