Data- og telehistorie på Teknisk museum

Det blir stor stas og kunstig intelligens når Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpner Teknisk museum i Oslos storsatsing innen data- og telehistorie torsdag 7. april 2022 kl. 18.

Publisert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Utstillingen I/O vil være en inkluderende og unik arena for å engasjere seg i samfunnsspørsmål knyttet til informasjonsteknologi, heter det i en pressemelding fra muséet. Hele utstillingen drives av kunstig intelligens (AI).

- Kongehuset har vært viktig for Teknisk museum helt fra Kronprins Olav satte i gang maskinene på jubileumsutstillingen på Frogner i 1914. Denne utstillingen gjorde det mulig å stifte Norsk Teknisk Museum og å samle inn de første gjenstandene. Kong Haakon åpnet Teknisk museums første permanente lokaler på Bygdøy i 1932, og Kong Harald åpnet jubileumsutstillingen, Ting, i 2014. Nå er vi takknemlige for at Kronprinsen fører tradisjonen videre ved denne viktige begivenheten, sier museumsdirektør Frode Meinich.

I/O – en AI-drevet utstilling om data- og telehistorie

I/O – en AI-drevet utstilling om data- og telehistorie.

Utstillingsopplevelsen starter med at AI-systemet mottar input fra de besøkende, som alder, interesser osv. og deretter anbefaler en løype gjennom utstillingen ut fra disse dataene. Gjennom løypen vil en samle ulike gjenstander og historier. Siste stopp er Reaktor og dialog med utgangspunkt i opplevelsen i utstillingen. De besøkende kan selv delta og også se debatt mellom kunstige intelligenser. Like mye som en utstilling blir I/O en dynamisk arena for å diskutere og utvikle innsikt – om fortiden, nåtiden og fremtiden for informasjonsteknologi.

Tittelen, I/O, spiller på input/output eller en/null. Dette, og flere motsetningspar, som menneske/maskin, påkoblet/avkoblet, frihet/tvang, individ/samfunn, aktualiserer teknologiske utfordringer. Diskusjonene er det vesentlige, heller enn endelige sannheter om teknologiene.

Kunstig intelligens og samskaping

Et stikkord er aktiv deltagelse. Med utgangspunkt i data, vil I/O introdusere spørsmål og diskusjoner. Ambisjonen er å legge til rette for opplevelse av sammenhenger mellom enkeltgjenstander og temaer i utstillingen i lys av relevante samfunnsspørsmål. AI kan eksempelvis automatisere kjedelige rutineoppgaver, men står også for sikkerhetsutfordringer innen personvern og energiforbruk.

Kunst

Et AI-drevet 2x2 meter kunstverk vil hver dag få ulik form basert på AIs tolkning av data fra utstillingsopplevelsen. Slike kunstverk i små formater inngår også i aktivitetstilbudet. Mer kunst kommer til etter hvert.

I/O, en arena for dialog og felles kunnskapsutvikling

Med I/O fornyer Teknisk museum hele øverste etasje i museet. Det blir en arena for refleksjon, kunnskapsutvikling og dialog om viktige temaer innen data- og telehistorien frem til nå – som også skal peke fremover.

– Gjennom I/O og tilhørende aktiviteter tar vi mål av oss til å bygge bro mellom generasjoner, fagmiljøer og folk flest. Det skal være en møteplass for alle, uavhengig av alder og kunnskaper. I/O skal utvikle seg i takt med tiden. Med ulike løyper, samt at diskusjonene og kunsten alltid vil være forskjellig, vil utstillingen oppleves på nye måter ved hvert besøk, forteller museumsdirektør Meinich entusiastisk.

Mer informasjon om utstillingen: https://tekniskmuseum.no/ikt

Powered by Labrador CMS