Utvikler morgendagens belysning

OpenLicht utvikler morgendagens lys: Belysningsinnovasjon med åpen kildekode og kunstig intelligens (AI).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Forskningsprosjektet  OpenLicht ble lansert i september 2016 og står for design av smarte, tilpassede lysløsninger basert på åpen kildekode og nye materialer. OpenLicht ble etablert av det tyske utdannings- og forskningsdepartementet (BMBF), med målet om å muliggjøre nye samarbeidsformer mellom vitenskap, næringsliv, produsent og oppstartssamfunn. Infineon Technologies AG leder prosjektet i nært samarbeid med Bernitz Electronics GmbH, Deggendorf Institute of Technology og Technical University of Dresden.

OpenLicht er et av ti forskningsprosjekter støttet av det tyske utdannings- og forskningsdepartementet som en del av finansieringsprogrammet “Open Photonics”. Open Photonics-prosjektene følger et bredt spekter av mål, inkludert åpne innovasjonsmetoder for å forbedre bruken av optokomponenter og -systemer, og ”åpen kilde” tilnærminger for å fremme bredere bruk. De inkluderer også tilnærminger som gjør det mulig for publikum å være mer direkte involvert i vitenskapelige prosjekter. OpenLicht-forskningsprosjektet ble avsluttet i desember 2019. Den totale rammen var rundt 4,5 millioner euro. Det tyske utdannings- og forskningsdepartementet finansierte 63 prosent av det som en del av programmet "Optical Technologies - Made in Germany."

Resultatene blir nå offentliggjort og omfatter prototypen til et smart belysningssystem basert på kunstig intelligens. Den justerer lyset i rommet automatisk etter brukerens posisjon og aktivitet, for eksempel å lese eller se på TV, lærer personens preferanser og kan til og med respondere i en viss grad på omstendigheter den ikke har lært tidligere.

Løsningen som er utviklet i prosjektet er basert på åpne kilder som openHAB, et smarthjemsystem, og maskinlæringsbiblioteker. Bruk av fritt tilgjengelige utviklingsmiljøer, programvarerammeverk og rimelige maskinvareløsninger muliggjør integrering av et bredt spekter av forskjellige sensordata og videreutvikling av eksisterende resultater gjennom samfunnet.

Intelligent lysdesign er på vei inn i det smarte hjemmet og - ifølge visjonen - vil følge oss gjennom hverdagen vår med helautomatiske løsninger. Imidlertid gir de som foreløpig er tilgjengelige på markedet ofte en rekke utfordringer for brukerne. Det er ofte slik at de i beste fall bare er delvis automatiserte, og er kompliserte å programmere. Dessuten klarer systemene ofte ikke å beskytte personvernet eller mot unødvendig strømforbruk, siden lysbruken ikke er tilpasset ideelt til brukerens behov, noe som igjen har en negativ innvirkning på CO2 -utslipp. OpenLicht mener de har funnet svar på disse utfordringene.

Smart lys med AI

Bruken av AI i det lokale nettverket skaper smarte lysløsninger som er trygge, men likevel bærekraftige og som ivaretar brukerens personvern. AI brukes her på et system som er avstengt fra omverdenen og ikke trenger å være koblet til Internett. En åpen kildekode-gateway basert på en Raspberry Pi og en Infineon Trusted Platform Module (TPM) er utviklet for å gjøre det mulig.

Det betyr at data ikke trenger å sendes til skyen, men i stedet kan behandles lokalt, noe som sikrer sikkerhet og personvern for husholdningene. Disse faktorene er viktige for å øke aksepten for smarthusløsninger. I tillegg sørger automatisk justering til brukerens aktiviteter for at lyset som kreves i et bestemt øyeblikk er tilgjengelig. Dette hindrer unødvendig "flomlys" og bidrar til å beskytte klimaet uten å måtte appellere til brukernes samvittighet.

Åpent lys for alle

Resultater av programvareutvikling er blitt dokumentert av OpenLicht og publisert på GitHub, for eksempel, mens nye lysideer er blitt lagt ut i gjør-det-selv-prosjekter og gjort tilgjengelig for replikering på plattformer som "Thingiverse" eller "Hand im Glück." Plattformkonseptet fremmer også dialogen i ”lysfellesskapet”. Det endelige målet er å gjøre det mulig for alle å utvikle moderne lysløsninger.

I evalueringsfasen involverte OpenLicht ulike kreative samarbeidspartnere i krysningspunktet mellom kunnskap, innovasjon og design for å åpne for tilgang til belysningsutvikling: I samarbeid med München Universitet for Anvendte Vitenskaper og Strascheg Center for Entrepreneurship, utviklet studenter innen design, elektroteknikk og økonomi belysningsinnovasjoner, bygde demonstratorer og laget forretningsmodeller. På varemessen Lichtwoche München i 2019 kunne forskjellige workshops holdes - både med lekmenn og fagpersoner - for å implementere moderne lysløsninger, for eksempel ved bruk av 3D-printteknologi. Og på et arrangement som ble arrangert i samarbeid med foreningen "Technik für Kinder" i Deggendorf, bygde barn sitt eget smarte lys på bare en morgen. OpenLicht gjør det derfor mulig å se lyset i dobbelt forstand: Belysning reagerer på bevegelse og kan brukes, utvikles og redesignes av alle.

Mer informasjon om OpenLicht finner du på prosjektnettstedet eller siden til det tyske utdannings- og forskningsdepartementets finansieringsprogram.

Powered by Labrador CMS