Infineon:

Infineon Laboratory åpner laboratoriet for å arbeide med kvanteelekronikk og kraft-KI i Oberhaching, nær München. Fra venstre til høyre: Chuck Spinner, leder for sentrale FoU-kraftsystemer og løsninger (PSS), Infineon; Hartmut Hiller, FoU-sjef hos Infineon; Adam White, President Power Systemer og løsninger; Richard Kuncic, leder for kraftsystemer.

Åpner lab for kvantedatamaskiner og kunstig intelligens

Infineon Technologies har åpnet et nytt laboratorium for utvikling av kvanteelektronikk i Oberhaching nær München. Målet er å utvikle og teste mikroelektroniske kretser for kvantedatamaskiner som skal være stabile og små, vil fungere pålitelig og som kan produseres i industriell skala.

Publisert

Omtrent tjue forskere skal jobbe ved laboratoriet. I tillegg til kvanteberegning, vil aktiviteter også fokusere på utvikling av AI-algoritmer for tidlig deteksjon av avvik i kraftsystemer.

– Infineon planlegger å gjenoppfinne kjerneelementet i kvantedatamaskinen. En av de sentrale oppgavene til det nye kvantelaboratoriet vil være å utvikle og teste elektroniske systemer for ionefelle kvantedatabehandling med mål om å integrere disse systemene i en kvanteprosesseringsmaskin. Dette er en forutsetning for å gjøre kvantedatabehandling skalerbar og brukbar,sier Richard Kuncic, Senior Vice President og General Manager Power Systems i Infineon Technologies.

Følgelig har selskapet installert en innovativ kryostat, et slags superkjøleskap som kan kjøle ned til temperaturer så lave som 4 grader Kelvin (-269 °C). Qubits, de minste enhetene for beregninger med kvantedatamaskiner, er ekstremt følsomme og bare stabile nok under ekstreme forhold, typisk temperaturer under -250 °C og ved lavest mulig trykk. Og de elektroniske systemene må fortsette å fungere perfekt til tross for disse ekstreme forholdene. I miljøer som er så kalde, endrer mange materialer sine egenskaper, inkludert elektrisk oppførsel.

Selv om det allerede finnes et betydelig antall kvantedatamaskiner, er dette installasjoner laget av og for forskningsanlegg. Flere utviklingstrinn vil måtte mestres før skalering til kraftige kvantedatamaskiner og industrialisering av teknologien. Dette inkluderer nøyaktig elektronisk manipulering av hundrevis og tusenvis av qubits. Teamet i Oberhaching utvikler blant annet optiske detektorer for å lese ut kvantetilstandene til ionene. Her samarbeider kollegene tett med Infineons kvantelaboratorium i Villach, som har spesialisert seg på ionefeller. Det nye laboratoriet vil også forfølge synergier med kollegene i Dresden og Regensburg som forsker på silisium og superleder-qubits.

På området krafthalvledere vil laboratoriet bruke kunstig intelligens for å simulere og bedre forutsi aldrings- og feilkarakteristikkene til mikroelektronikk i kraftsektoren. Dette krever ikke bare utvikling av de nødvendige algoritmene; praktiske målinger vil måtte etablere datagrunnlaget for å trene nevrale nettverk og verifisere deres oppførsel. Dette skal bidra til å estimere levetiden til strømomformere bedre og vil hjelpe til med å oppdage uregelmessigheter. Denne innsikten er viktig for effektivt proaktivt vedlikehold, som til syvende og sist skal forhindre utstyrssvikt og dermed optimalisere bruksperioder, heter det i en pressemelding fra Infineon.

Powered by Labrador CMS