Kunstig intelligens kan spare mye strøm i blant annet drivhus. Men også i mange andre anvendelser. Hva med f.eks. oppdrettsanlegg eller bygg?

Kunstig intelligens sparer strøm i gartnerier

Tenkte vi det ikke, det måtte kunstig intelligens til for å hanskes med de høye – og sterkt varierende – strømprisene.

Publisert

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) i Danmark har utviklet et system som skal kunne optimaliseres lysstyring i gartnerier i forhold til strømprisene. Dette skal kunne bidra til å spare hele 20% på strømregningen, skriver Elektronik og Data.

Gartneriet Knud Jepsen A/S regnes som verdens største produsent av kalanchoe, en sukkulent som på folkemunne kalles Brennende Kjærlighet i Danmark, og Ildtopp i Norge. Gartneriet er på 120.000 m2. Det er installert vekstlys i hele gartneriet. Det er dyrt.

Men: Forskere fra SDU har i samarbeid med Aarhus Universitet og gartneriet Knud Jepsen utviklet en algoritme som optimerer lysstyringen i forhold til strømprisene.

– Man ser typisk at strømprisene har store svingninger. Noen ganger er det overforsyning på nettet, så energiprisene blir negative. I forskningsprosjektet DynaGrow har vi utviklet en algoritme som implementerer strømprisene i hagebrukets lysstyring. Vi har funnet den rette balansen med lavest mulig energiforbruk, men hvor vi samtidig holder riktig kvalitet på anlegget, sier førsteamanuensis Jan Corfixen Sørensen fra Software Engineering ved SDU.

De databaserte systemene implementerer værmeldinger slik at de kan forutsi hvordan strømprisene vil bli i fremtiden. Værmeldingen brukes også til å beregne hvor mye vekstlys som må tilføres for å dekke plantenes behov. Energi Danmark gir en prisprognose for strømmen gartneriet må kjøpe, og DynaGrow kommer så med forslag til når det er billigst å skru på vekstlyset.

Og det er penger å spare. Produksjonssjef Gunner Holm i Knud Jepsen A/S forteller at gartneriet brukte 31 prosent mindre strøm i januar sammenlignet med i fjor. Gjennomsnittlig innsparing gjennom året anslås til drøyt 20 prosent.

Opprinnelig ble Dynagrow-prosjektet satt i gang for å møte den grønne omstillingen, men med de økende strømprisene har hastigheten på prosjektet akselerert kraftig. Tvunget av de økonomiske omstendighetene.

Sørensen forteller videre at hagebruk har vært en opplagt næring for å teste teknologien, men at den kan utvides til andre energikrevende næringer hvor det er mulighet for å optimalisere energiforbruket.

Powered by Labrador CMS