Agritek:

Smart landbruksteknologi er i fremmarsj, og det vil være plass for både etablerte maskinbyggere og nyskapende oppstarter. Her en Agbot fra nederlandske Agxeed i aksjon.

Autonomi (ikke helt) på jordet

Smart landbruksteknologi, eller agritek, kan skape økte inntekter og miljøgevinster gjennom et mer moderne, klimavennlig og teknologisk landbruk.

Publisert

Konsulentselskapet McKinsey har laget en rapport som viser at digitalisering av landbruket kan utløse mer enn 500 mrd. dollar i GDP innen 2030. Inntekts- og eksportpotensialet for norsk landbruk antas å være enormt, og for eksempel har Høyre som mål er å doble agritek-næringens bidrag i eksportinntekter innen 2030, ifølge et innlegg av Lene Westgaard-Halle i Nationen i desember 2021.

Katapult og landslag

Det krever imidlertid litt ekstra politisk innsats for å sette agritek på kartet og etablere en eksportstrategi. Videre er det snakk om å etablere et eget «katapultsenter» for landbruksteknologi. Under Arendalsuka i høst ble ideen om et landslag av AgriFoodTech-bedrifter lansert.

Nettverk

Flere andre samarbeidssprosjekter og clustere/nettverk er allerede i gang over det ganske land.

Det trønderske initiativet Agritech Nordic er et godt eksempel, med arrangement som konferanser, ekskursjoner og presentasjon av agritek-oppstarter. Ifølge Agritech Nordic importerer Norge i dag mye teknologi til bruk i primærnæringene, produkter og tjenester «som like gjerne kunne vært utviklet og produsert i Norge».

Den norskutviklede roboten Torvald fra Saga Robotics er et mye brukt eksempel på vellykket implementering av teknologi i landbruket, og har så langt fått gode tilbakemeldinger fra jordbærbønder som er i beit for plukkere.

Norge som global drivkraft?

Klyngen mener at kunnskap, forskning og etablering av nye industrielle aktører kan gjøre Norge til en global drivkraft for å bringe teknologi inn i jord-, skog- og havbruket. AgriTech Nordic-satsingen har som sådan til formål å skape en arena for å få fart i industriutvikling på toppen av landets primærnæringer.

Autonome systemer

Agritek er et omfattende felt, som strekker seg fra jordbearbeiding til husdyrhold, logistikk, drift og matproduksjon ellers. Vi ser for eksempel at autonome systemer er i ferd med å innta jordene. Det har vi gode norskutviklede eksempler på. Tidligere har Elektronikk omtalt bærplukkeren fra Saga Robotics. Andre gode eksempler er redskapsbæreren Autoagri, og den autonome ugressroboten Kilter, som vi kommer tilbake til i en kommende utgave.

Plass for nyvinninger

De tradisjonelle, store maskinleverandørene til landbruket følger naturligvis utviklingen tett på, men ser samtidig ut til å nyte godt av fremskrittene til en mengde ferske, nyskapende oppstartsbedrifter som popper opp i dette fortsatt relativt umodne markedet.

Helautonome traktorer

Et slikt eksempel er nederlandske Agxeed. De produserer helautonome traktorer og redksapsbærere av forskjellige typer, under navnet Agbot. – Vi tilbyr den komplette autonomiløsningen, hevder de i sitt presentasjonsmateriell: Et smart og klar til bruk autonomisystem med skalerbar og tilpassbar maskinvare, virtuelle planleggingsverktøy og verdiøkende datamodeller.

Sensorer

Xsens er eksempel på leverandør av navigasjonssensor.

For å orientere seg benytter robotene flere sensorer, bl.a. fra Xsens. Sentralt er en såkalt RTK GNSS (Real Time Kinematic – Network Global Navigation Satelite System) modul for presis navigasjon og trygg posisjoner med nøyaktighet helt ned til ± 2,5cm! En annen viktig del er en kommunikasjonsmodul for toveis dataoverføring og RTK-korrigering.

Digital driftsbygning

Den digitale driftsbygningen holder styr på AgBotene, så vel som redskapene. Disse kan deretter kombineres til forskjellige konfigurasjoner – som å legge til et front-, bak- og toppredskap, som f.eks. en spreder, for å sette opp maskinen for den spesifikke oppgaven. Alle dimensjoner og tilgjengelige innstillinger sendes automatisk til oppgavesystemet.

Henter redskap og finner rute

Hele prosessen blir deretter planlagt automatisk av en kraftig rutingalgoritme, som tar i betraktning ønsket svingradius, antall vendeteiger, rutemodus og overlapping. Rutingteknologien sørger for at hele feltet behandles uten å være borti grensene og med minst mulig kontakt med jorden på samme sted.

Powered by Labrador CMS