Signalintegritet:

Det var stinn brakke på Startuplab under SI Forum.

- Kom med forslag til SI-Forum!

SI-Forum engasjerer folket, og nå vil arrangørene gjerne ha DITT bidrag – stort eller lite.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdagens SI-Forum trakk nytt rekordpublikum i Startuplabs lokaler i Forskningsparken i Oslo. Hvis utviklingen fortsetter, må forumet finne større lokaler neste gang. Heldigvis er akkurat det tilgjengelig i samme bygg.

Nå ønskes det flere forslag og bidrag til presentasjoner. – Det er helt sikkert mange der ute som har spennende ting å fortelle om, mener Rune Bæverrud i programkomitéen. Det kan være en veldig kort, eller en litt lengre presentasjon, og det trenger heller ikke dreie seg spesifikt om signalintegritet (SI), så lenge det er relevant for målgruppen, sier han.

Som vanlig var det satt sammen et godt program også denne gang, og deltagerne visste å sette pris på både åndelig føde og et lass med pizza og drikkevarer.

Eric Bogatin.

Rosinen i pølsa var nok presentasjonen til «SI-guru», professor Eric Bogatin fra University of Colorado, Boulder. Han har et langt og imponerende rulleblad fra bransjen, og foruten å undervise i praktisk kretskortdesign ved Colorado-universitetet er han teknisk redaktør for spesialmagasinet Signal Integrity Journal.

Man lot seg imponere av at professoren maktet å ta ned et komplekst tema, strukturere det og presentere konkret og matnyttig informasjon på den – tross alt - korte tiden han hadde til rådighet.

Han kom med en rekke nyttige tips angående kilder til problemer med signalintegritet, og hvordan man håndterer dem, alt fra koblingspunkter («skjemategningen sier ingenting om interkonnekteringer og hvordan de kommer til å ødelegge signalene»), dårlige returplan, krysstale i flerlagskort og nærfelts utstråling på grunn av for lang avstand mellom komponenter. Som eksempel viste han et kommersielt prosessorkort som studentene hans gjorde et redesign av, med det resultat at utstrålt støy ble redusert til en hundredel.

Per Arne Linnerud med Vscan-proben.

Per Arne Linnerud fra GE Vingmed Ultrasound AS delte også svært konkrete erfaringer, blant annet relatert til design av deres svært kompakte, håndholdte ultralydsystem Vscan. Bare i dette lille apparatet er det 20 ulike kraftforsyningslinjer ifølge Linnerud, som tok for seg et viktig prinsipp kalt fasemarginer, og hvordan kan kan måle dette, eksempelvis med en relativt rimelig løsning som et USB-basert PicoScope samt en trafo og en app. Måletips og fallgruber ble også tatt opp.

Som et «fun fact» pekte Linnerud på at grunnlaget for måling av fasemarginer ble dekket i en rapport (Middlebrook) publisert allerede i 1973 – i en tid der svitsjede strømforsyninger kun var anvendt i noen få avanserte applikasjoner, slik som i satellitter.

Paul de Vries.

Fra halvlederleverandøren Analog Devices kom Paul de Vries med en gjennomgang av designtips for sløyfedesign, med hensyn på å unngå «ustabile» kraftforsyninger, slik som hensiktsmessige kompenserings-/RC-kretser. Som en tommelfingerregel pekte han også på at det er viktig å ha en fasevinkel på minst 45 grader, helst 60 grader. Et annet tips er å bruke Nyquist-plott fremfor Bode-diagram for lettere å se kritiske områder.

Håkon Moen om agile designmetoder.

Såkalte «agile» designmetoder er i vinden, spesielt i mange større selskaper, og Håkon Moen fra Elgg tok for seg ulike tilnærminger til dette. Det finnes en rekke «agile» rammeverk, slik som LeSS, SATe, ASD, RAD og Scrum, og hva eller hvordan man bruker/trenger disse avhenger selvsagt av behovet.

    Moen endte imidlertid opp med å koke det hele ned til fire «Agile» regler;

    • Individuelle interaksjoner fremfor prosesser og verktøy
  • Fungerende demoer fremfor omfattende dokumentasjon
  • Kundesamarbeid fremfor kontraktsforhandlinger
  • Respons på endring fremfor å følge en plan.

Som avslutning fikk vi høre hvordan Børge Strand-Bergesen fra Henry Audio har løst debuggingsutfordringer for en UART-løsning på en elegant måte. Utviklere av innvevde løsninger trenger nemlig å se hva som skjer i sanntid – mens koden kjører. Dette må påvirke eksekveringen så lite som mulig. Hvordan han løser det – og lenker til designfiler som du kan gjenbruke – finner du i en egen artikkel her på Elektronikknett!

Uten mat og drikke duger helten ikke - men alle "heltene" ble traktert rikelig.
Powered by Labrador CMS