Kina: Nei til utenlandske datamaskiner og programvare.

Kina kaster ut utenlandske PCer

Kina tar drastisk grep for å beskytte egne interesser, og vil fjerne utenlandske datamaskiner fra offentlige etater.

Publisert

Ifølge Taipei Times har Kina beordret sentrale myndigheter og statsstøttede selskaper til å erstatte personlige datamaskiner av utenlandsk merke med innenlandske alternativer innen to år, og markerer dermed en av Beijings mest aggressive tiltak for å fjerne viktig utenlandsk teknologi fra sensitive institusjoner.

Da ansatte kom tilbake fra den ukelange ferien knyttet til den internasjonale arbeiderdagen 1. mai, ble de bedt om å bytte inn utenlandske PCer til fordel for lokalproduserte alternativer – og som bruker lokalt utviklede programmer, hevdes det fra kilder som skal være kjent med planen.

Etter alt å dømme kommer forordningen fra sentrale myndigheter, og vil deersom den gjennomføres omfatte omkring 50 millioner datamaskiner innenfor regjeringsetatene, og enda flere i statstilknyttede selskaper, ifølge kildene.

Dersom dette er riktig, er det en betydelig utvidelse av Kinas tiårige kampanje for å erstatte importert teknologi med lokale alternativer – ikke minst for å redusere avhengigheten av geopolitiske rivaler som USA i alt fra halvledere til servere og mobiltelefoner. Tiltaket vil trolig påvirke salget for HP og Dell, ettersom disse er landets største PC-merker, etter den lokale kjempen Lenovo.

Lenovo på sin side har avbrutt en nedadgående kurve på Hong Kong-børsen og har for eksempel fra 3. til 11. mai steget 8,8 prosent, og er tilsynelatende fortsatt stigende. Også aksjene til programvareutviklingsselskapet Kingsoft Corp har gått fra synkende til stigende trend. Kinesiske selskaper registrert på fastlandet opplever en tilsvarende utvikling.

Kampanjen er en av flere som kinesiske myndigheter har satt i gang for å minske avhengigheten av utenlandsk teknologi, ikke minst forårsaket av skadene som sanksjonene mot Huawei påførte loikal industri. Tiltakene har ifølge Taipei Times tatt seg opp det siste året, samtidig som myndighetene har – mer eller mindre under bordet – prøvd å stimulere og godkjenne lokale leverandører innen følsomme områder, fra skyprosessering til halvledere.

Kampanjen er forventet å bli utvidet fra sentrale til regionale områder i løpet av toårsperioden.

Lenovo er ifølge Taipei Times fortsatt avhengig av amerikanske halvledere, men skal ha satt opp sin egen brikkeproduksjon, og har investert i minst 15 halvlederutviklingsselskaper.

Powered by Labrador CMS