Industri:

INNGÅR SAMARBEID: Arne Fredrik Lånke (Elinor Batteries), Cecilie Jonassen (Vow Green Metals), Dorte Bae Solvang (Norsk Industriutvikling), Marianne Langvik (Vala Bio), Ingebrigt Bjørnseth (for Green Move), Lars Bjørn Larsen (Norsk e-Fuel), Kristin Skofteland (Elinor Batteries) og Terje Andersen (Norsk Industriutvikling).

Sirkulær superklynge skal skapes i Orkland

Seks industriselskaper har signert en unik samarbeidsavtale for å skape en sirkulær superklynge innen grønne næringer. I Eiktyr industripark i Orkland er målet at all energi skal brukes to ganger.

Publisert

Industrietableringene vil muliggjøre opptil 500 000 tonn i årlige utslippsreduksjoner og skape inntil 1000 nye arbeidsplasser i Orkland.

De seks selskapene som har inngått avtale om samarbeid er Norsk Industriutvikling, Elinor Batteries, Norsk e-Fuel, Vow Green Metals, Vala Bio og Green Move. Planen er å samlokalisere produksjon av batterier, biogass, biokarbon, hydrogen, bærekraftig flydrivstoff og jordforedling i Eiktyr industripark i Orkland.

Selskapene skal samarbeide om å utnytte ressurser og energi, og å gjenvinne og gjenbruke restprodukter og varme. Slik skal den sirkulære superklyngen nå målet om at all energi skal brukes to ganger. Selskapenes ambisjon er at klyngen samlet sett skal skape opptil 1000 direkte arbeidsplasser og muliggjøre utslippsreduksjoner tilsvarende 500 000 tonn CO2 per år.

– Denne avtalen representerer et unikt og moderne industriinitiativ, som det ikke finnes maken til verken i norsk eller internasjonal sammenheng. Skal vi lykkes med en grønn omstilling av industrien i Norge, er vi avhengig av å jobbe sammen på tvers av næringer. Det vi vil gjøre i Eiktyr industripark, gir betydelige gevinster i form av lavere utslipp og energiforbruk, og økt utnyttelse av ressurser, biprodukter, spillvarme og energi, sier Dorte Solvang, daglig leder i Norsk Industriutvikling.

Samarbeidsavtalen ble signert 18. september under Thamskonferansen i Orkanger.

Halverer energiforbruket

Det er flere gevinster å hente fra å legge produksjon av batterier, bærekraftig syntetisk drivstoff, hydrogen, biokarbon, biogass og foredlet jord på samme sted. Som et eksempel vil CO2 fra biogass- og biokarbonproduksjon bli gjenbrukt i produksjonen av syntetisk drivstoff. Biprodukter fra både biokarbon og biogass, kan brukes i foredling av jord. I tillegg vil overskuddsvarmen fra produksjonen av både syntetisk drivstoff og biokarbon bli gjenbrukt i produksjonen av både batterier og biogass.

– De foreløpige beregningene vi har gjort, viser at batterifabrikken som etableres i Eiktyr vil halvere energiforbruket sammenlignet med dagens gigafabrikker i Europa, forteller Solvang.

Kutter lokale utslipp

I tillegg kommer også positive klimaeffekter ved at produktene fra industriklyngen erstatter fossile produkter i ulike næringer.

– I Vow Green Metals er produksjonen av biokarbon i Norge allerede i gang. Vi er stolte av å bidra til at store industrier som er viktige for oss alle kan sette fart på overgangen fra fossilt kull til å bruke biokarbon. I tråd med våre ekspansjonsplaner er vi kontinuerlig på jakt etter gode industriområder som tilrettelegger for grønn industriutvikling i symbiose med andre aktører. I mer enn ett år har vi jobbet med Eiktyr industripark, og er glade for å kunne annonsere Eiktyr som nyeste tilskudd til vår portefølje av nøkkelprosjekter i Norge, sier administrerende direktør i Vow Green Metals, Cecilie Jonassen.

–Dette samarbeidet styrker vår innsats for å få på plass norsk produksjon av bærekraftig syntetisk flydrivstoff til luftfarten, og dermed bidra til fossile utslippskutt i en sektor hvor dette er særskilt vanskelig. I Norge har vi store konkurransefortrinn når det kommer til produksjon av syntetisk bærekraftig flydrivstoff. Samarbeidet mellom industriaktørene i Eiktyr Industripark er unikt, og gjør at vi kan utforske potensialet i synergiene mellom de involverte aktørene. Dette konseptet ser vi frem til å utvikle videre i fellesskap, sier kommersiell direktør Lars Bjørn Larsen.

Powered by Labrador CMS