Innovasjon:

Terje Wahlstrøm, Nxtech og One2Touch har stor tro på at de har fått til noe smart. Egenutviklet lås og motor – og all annen program- og maskinvare – som kan åpnes med nærfeltkommunikasjon (NFC) fra en mobiltelefon. Den virkelig store fordelen er at låsen ikke behøver strøm. NFC sørger for det.

Dette kan ta av!

NFC-spesialisten One2Touch i samarbeid med Nxtech har laget en ny nærfeltkommunikasjonsplattform (NFC) som ikke er langt fra å revolusjonere markedet for smarte låser.

Publisert Sist oppdatert

Når vi snakker om smarte låser er det i denne omgang hengelåser og skaplåser – for eksempel i butikk. Typiske områder der en eller flere nøkler skal deles, og ikke så rent sjelden; blir borte eller rett og slett mistet. Vi skal heller ikke glemme «hentebokser/-stasjoner», containere, boder, lager, osv.

Strøm fra NFC

Hele idéen og genistreken er at selve låsen ikke behøver å ha strøm. Det er det NFC som leverer ved en lett berøring fra en smarttelefon slik vi kjenner det. Men det er også mulig å bruke en brikke eller dongel med batteri.

Den forenklede forklaringen på hvordan løsningen virker.

Sikkert

– Her er det verken snakk om nettsky eller internett, forklarer Terje Wahlstrøm, business manager i Nxtech og styremedlem i One2Touch AS. – Alt man trenger er vår app på mobiltelefonen. Ønsker du å dele adgang, løses det med tekstmelding eller kode. Ellers bruker systemet AES128-kryptering og som nevnt, enda mer sikker fordi all kommunikasjon går kun mellom telefon/brikke og lås. Men, siden mobiltelefonen brukes til å kontrollere låsen, er det mulig å skape nye inntektsstrømmer fra et skybasert styringssystem uten behov for internettforbindelse i selve låsen.

Automatisk

– Vi har sett på låser og hvilke løsninger som finnes i et halvannet år. Det førte til at vi laget vår egen lås som krever svært lite strøm. Samtidig er det automatisk lukk og lås når du er ferdig. Det vil si, man trenger ikke å bruke telefonen eller brikken for å låse, forklarer han. Han legger til at det tar ca. 1 sekund å overføre energi til låsen. Appen er tilgjengelig både for Android og iOS.

Fra årets embedde world der Wahlstrøm og One2Touch deltok på Infineons stand.

Partneravtale

De har vært både på en låsmesse i Las Vegas (ISC West) og på Embedded World. – Det ble svært godt mottatt med flere prospekter, sier han med et smil. Ikke bare det, etter å ha vist en demo for Infineon – som nettopp hadde kommet med en ny NFC-brikke – endte det med en partneravtale og deltakelse på Infineons stand. – Med den erfaringen vi har, har vi allerede noen forslag til videreutvikling av Infineons brikke, ikke minst når det gjelder SDK, legger han til.

Veien videre

– Der vi står nå tenker vi at vi skal selge en modul- løsning der vi leverer elektronikk og SW drivere som kan integreres i kundens eget låsprodukt. Siden vi har laget demonstratorer for skap- og hengelås, vurderer vi om vi også skal selge komplette låser (OEM), sier Wahlstrøm. – Jeg tror vi har et forsprang siden vi har jobbet med dette lenge på dette før Infineon kom med en dedikerte brikkeløsning.

Hente penger

– Så vil vi hente inn penger til eventuelle produkter vi vurderer. Dessuten vil vi gjerne komme i kontakt med selskaper som er interessert i å ta dette i bruk. Det kan bli noen fordeler for de som er tidlig ute, avslutter han med et (lurt) smil.

Her en video som viser hvor enkelt det kan gjøres.

Powered by Labrador CMS