Europeisk prosjekt for mer effektive kraftkomponenter

Det europeiske samarbeidsprosjektet Power2Power har nettopp startet. I løpet av de kommende tre årene vil 43 partnere fra åtte land undersøke og utvikle halvledere med større krafttetthet og energieffektivitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Kraftkomponenter er nødvendig i alle stadier av energiomforming: Generering, overføring og bruk. Mer effektive halvledere bidrar til å redusere utslippene av karbondioksid til tross for verdens voksende energibehov. Universiteter, forskningsinstitutter, små og mellomstore bedrifter og internasjonale selskaper er involvert i dette samarbeidet. Infineon Technologies Dresden GmbH & Co. KG koordinerer prosjektet, hvis mål er «mer kraft fra mindre energi.»

Målene til Power2Power:

  • Skal flytte de tekniske grensene for høyspente Si-baserte IGBTer til nye dimensjoner: Økt krafttetthet og bedre robusthet og pålitelighet.
  • Vise mange kraftapplikasjonssystemer, med høyere energieffektivitet, høyere krafttetthet og i andre henseender: For bruk i mobilitet, industri og kraftnettet.
  • Implementere den nyeste kunnskapen og resultatene av Industri 4.0-aspekter langs verdikjeden.
  • Resultatene vil bli utnyttet i Europa i storskalaproduksjon: skive (wafer)-substrat, skivebehandling, modul, samt montering og pakke/kapslingsproduksjon.

Midlene til Power2Power-prosjektet er ca 74 millioner euro. To tredeler av dette vil bli tildelt de tyske partnerne. EU finansierer samarbeidet gjennom programmet ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership). Finansiering fra Tyskland vil bli gitt av Forbundsdepartementet for utdanning og forskning og fra de to delstatene Sachsen og Thüringen. Partene fra de andre syv landene blir også støttet av sine nasjonale myndigheter.

– Prosjektet tar hensyn til alle stadier av forsyningskjeden og kombinerer innovasjon med energieffektivitet. Dette kan gi et betydelig bidrag til å øke konkurranseevnen til den europeiske mikroelektronikkindustrien. Dette er en av grunnene til at Freistaten Sachsen ønsker velkommen og støtter dette forskningsprosjektet, sier ministerpresident Michael Kretschmer.

I Tyskland vil Power2Power-prosjektet bidra til å forbedre konkurranseevnen til halvlederprodusenter. Forsyningskjeden for krafthalvledere er spesielt omfattende, hvilket også er tydelig i dette prosjektet: Fra spesielle silisiumskiver (Siltronic), til IGBT-produksjon hos Infineon i Dresden og påfølgende modulproduksjon hos Infineon in Warstein, til systemer og tilhørende kunnskap, for eksempel fra små og mellomstore bedrifter EAAT og AVL og fra Dresden University of Technology.

På flere forsyningskjedenivåer vil Power2Power-partnerne utvikle pilotlinjer i Tyskland for å produsere nyskapende kraftelektronikk. Med partnerskap og investeringer i innovasjon vil samarbeidsprosjektet sikre og skape høyt kvalifiserte arbeidsplasser, heter det. Derfor støtter Power2Power den føderale regjeringens høyteknologisstrategi 2025.

En oversikt over alle partnerne i prosjektet finner du på www.infineon.com/power2power.

Powered by Labrador CMS