Rutronik har utviklet en elektronisk nese i "hundeklasse" som del av deres FoU-prosjekt og jakten på verdiøkende tjenester. - Om ti år kan vi ikke leve av komponenter alene, sier Andreas Mangler.

Elektronisk nese og kunstig intelligens

Når kompleksiteten øker nytter det ikke bare å pushe komponenter, mener Rutronik, som satser hardt på økt system- og IP-tilbud.

Publisert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

I likhet med mange andre komponentdistributører beveger Rutronik seg stadig høyere opp i systemnivå når det gjelder produkter og tjenester. Basert på produkter fra sine leverandører, enten det er sensorer fra Bosch eller prosessorer fra Intel, bygger de dedikerte applikasjoner for ulike anvendelser – noen nærmest klar til å bruke ut-av-boksen.

- Nå tilbyr vi blant annet egne forsknings- og utviklingsprogram, eksperttjenester og «proof-konsept», under betegnelsen Rutronik System Solutions, forteller markedsdirektør Andreas Mangler under Embedded World 2022 i Nürnberg.

Fra komponenter til forskning

Han forklarer den pyramideformede oppbyggingen av denne organisasjonen:

- På nivå 1 har vi tradisjonell, bredlinjet distribusjon. På nivå 2 tilbyr vi vanlige konsultasjoner og bygger i tillegg komplette systemer designet av våre partnere, men gjerne med programvare laget av Rutronik.

- Nivå 3 innebærer mer komplekse design, der vi designer komplekse kort, f.eks. med mikroprosessorer, berøringsskjerm og integrerte sensorer.

Når vi kommer til nivå 4 er det mindre som minner om tradisjonell distribusjon. Her snakker vi forskning og utvikling av unike systemløsninger, laget av Rutroniks ingeniører eller i samarbeid med universiteter og forskningsinstitusjoner.

Bedre enn en hund?

Et interessant prosjekt som har kommet ut av nettopp et slikt samarbeid, er en multisensorbasert elektronisk «nese». – Ved hjelp av disse sensorene kan den måle det kjemiske innholdet i et stoff. Gjennom integrasjon av maskinlæring finner den det organiske innholdet, som kan sammenlignes med det «ekte», sier Mangler.

Med dette systemet kan man få til samme følsomhet som en hund som leter etter ulike stoffer.

Maskinlæring

– En hund har noe sånt som 20.000 flere reseptorer enn et menneske. Hunden lærer i prinsippet på samme måte som ved maskinlæring, så det er ikke så helt ulik læreprosess, humrer han. – Men dette systemet kan bli minst like god til å lukte seg frem som en hund, legger han til.

Ifølge Mangler er systemet i stand til å skille mellom en dråpe fransk vin og en dråpe italiensk vin!

- Her snakker vi ekte «kantintelligens», sier Mangler. – Og dette er bare ett eksempel. Vi jobber for eksempel også med insektpleie, for å påvirke oppførselen til bier og veps.

Tilføre IP

Og alt er selvsagt patentert: - Dette er ett av flere fremtidige steg mot at vi kan tilføre IP til produktene, understreker Mangler, som bekrefter at det er viktig å bevege seg oppover i systemhierarkiet.

- Om ti år vil komponentmarkedet dobles, ifølge analytikerne. Da må vi også finne måter å doble omsetningen på. Og det er flere måter å ta markedet på. De neste ti årene blir det ikke mulig å overleve kun på maskinvare, avslutter Mangler.

Powered by Labrador CMS