Solceller:

Kim Olsen, BlueTec, Thomas Abrahamsen, Sandefjord Kommun og Hanne Torp Nilsen, Gard Automation.
Kim Olsen, BlueTec, Thomas Abrahamsen, Sandefjord Kommun og Hanne Torp Nilsen, Gard Automation.

Digitaliseringssamarbeid for å overvåke energiinstallasjoner

BlueTec spesialiserer seg på installasjon av sol-, batteri- og elbilladestasjoner. Nå er det klart at selskapet inngår et partnerskap med det norske teknologiselskapet Guard Automation for å digitalisere, overvåke og automatisere service og vedlikehold av energiinstallasjoner.

Publisert Sist oppdatert

BlueTec er blant landets fem største installatører av sol-, batteri- og elbilladeanlegg. Selskapet ble startet opp i 2016, har i dag 40 ansatte og styrer mot å doble omsetningen i 2023. 

– Vi opplever en massiv interesse for særlig solceller som skal installeres på næringsbygg. Og derfor er vi glade for å ha truffet en så dyktig samarbeidspartner som Guard Automation for å forbedre drift, service og vedlikehold av energiinstallasjoner, sier Kim Olsen, daglig leder i BlueTec.

Guard Automation har utviklet en skyplattform, Guard Cloud, som vil fungere som et drift- og overvåkningssystem for BlueTec og deres kunder. Det norske teknologiselskapet bistår nær 40 prosent av norske kommuner med systemer for kritisk infrastruktur.

Enklere og bedre rapportering

Olsen forklarer at Guard-plattformen kan knytte sammen data for alle typer anlegg, uavhengig av hvilke solcelle-leverandører som er benyttet.

– Frem til nå har vårt serviceteam måtte forholde seg til et titalls ulike plattformer og brukergrensesnitt, eksempelvis for å sjekke at solcellene faktisk produserer strøm. Med Guard sin tjeneste får vi nå et dashboard der all den viktigste dataen er samlet, forteller Olsen.

– Det åpenbare er at det blir utrolig mye enklere å få oversikten. I tillegg kan man eksempelvis sammenligne solproduksjonen opp mot tidligere tidsperioder eller andre anlegg. Et annet eksempel er at kostnadsfordelingen for solcelleinvesteringen i bygg med flere leietakere vil bli enklere og mer presis. Digitaliseringen skaper rett og slett store muligheter for smartere drift og energistyring, sier Olsen.

Han legger til at Guard er en norsk aktør med servere i Norge, noe som styrker datasikkerheten.

Vedlikehold når det er behov

Hanne Torp Nilsen i Guard Automation mener at digitaliseringssamarbeidet vil spare BlueTec og deres kunder for både tid og penger gjennom smartere drift.

– Digitaliseringssamarbeidet er et viktig steg i retning av behovsstyrt vedlikehold. Altså at man går bort fra kalenderstyrte inspeksjoner, til service og vedlikehold som er basert på faktiske behov. Skyplattformen vil automatisk varsle serviceteknikere når noe er feil, sier Torp Nilsen.

Sandefjord kommune er først ut

Det første prosjektet Guard og BlueTec tar fatt på sammen er for Sandefjord kommune. Kommunen har installert solceller på en rekke bygg, deriblant kommunens rådhus, samt flere skoler.

Energirådgiver i Sandefjord kommune, Thomas Abrahamsen, ser frem til å få bedre oversikt.

– Sandefjord kommune har en ambisiøs satsing på solceller. I dag må jeg innom mange apper og anlegg for å få oversikten. Med Guard sin teknologi får vi bedre oversikt, kan oppdage avvik raskere og rapporteringen vil bli bedre, sier han.

Powered by Labrador CMS