Robotikk:

De som står bak BlinkTroll Robotics: CCO Øystein Hatlestad Hovland (t.v.) og CEO og stifter Kenneth Skorpen.
De som står bak BlinkTroll Robotics: CCO Øystein Hatlestad Hovland (t.v.) og CEO og stifter Kenneth Skorpen.

Norsk robotstartup velger Danmark

Robotstartup-selskapet BlinkTroll Robotics fra Bergen, flytter til Danmark for å bli en del av det danske robotutviklingsmiljøet. Her skal selskapet videreutvikle en robot som hjelper spesialstyrker, soldater og politi med å skyte nøyaktig i strid.

Publisert

To norske gründere og tidligere soldater har nettopp flyttet til Odense, etter at Odense Robotics StartUp Fund har bevilget plass i Teknologisk Institutts ettertraktede robotinkubator.

– Roboten kan utgjøre en enorm forskjell for soldater og politistyrker i hele NATO-miljøet. Den brukes allerede i dag av det danske og norske forsvaret for å gjøre skytetreningen mer realistisk og utruste styrkene for reelle trusselsituasjoner. Det handler om soldaters og politimenns egen overlevelse og evnen til å beskytte sin partner eller sine beboere, sier Kenneth Skorpen, grunnlegger og administrerende direktør i BlinkTroll Robotics til Odense Robotics.

De har designet et fleksibelt system der skyteskiver festes til en robot, som spennes på tau eller kabel og betjenes via nettbrett. I motsetning til de konkurrerende løsningene på markedet i dag, kan BlinkTroll Moving Target System enkelt settes opp og tas ned uten store investeringer i infrastruktur. Det gir helt mening, sier Kenneth Skorpen, som har 10+ års erfaring fra det norske forsvaret og spesialstyrkene, hvor han bl.a. har vært stasjonert i Afghanistan.

– Ideen kom da jeg var i Forsvaret og gikk gjennom skytetrening med statiske skiver. Det var rett og slett for langt fra den virkelige verden, hvor stort sett hver trussel du møter er i bevegelse. Så jeg begynte å bygge BlinkTroll som et hobbyprosjekt i garasjen. Jeg ønsker å gi soldater, offiserer og sikkerhetsstyrker de beste verktøyene for å overleve, slik at de kan komme trygt hjem til familiene sine, sier den 48 år gamle gründeren.

En kort video som demonstrerer hvordan systemet fungerer. Flere opsjoner og mål er tilgjengelig.

Produktet er allerede solgt i flere europeiske land, blant annet til individuelle spesialstyrker i det danske, tyske og norske forsvaret. I tillegg er roboten solgt til politiet i Belgia og Norge, blant annet i hjembyen Bergen, hvor alle nye politiaspiranter gjennomgår opplæring med BlinkTrolls robot. I dag har opptil 1000 soldater og politimenn allerede trent med BlinkTroll Moving Target System. Markedet er enormt, mener gründerne, som utelukkende vil fokusere på NATOs behov.

– I NATO er det mer enn tre millioner soldater eller politimenn som har blitt bedt om å bære våpen for å sikre vår indre og ytre sikkerhet. Målet vårt er å gi hver og en av dem treningsverktøyene de fortjener slik at de kan gjøre jobben sin så godt, effektivt og sikkert som mulig, sier Kenneth Skorpen, som i fjor tok med seg Øystein Hatlestad Hovland på laget som COO.

Nå ønsker gründerne å ta selskapet til neste nivå. BlinkTroll Robotics ønsker å øke salget til NATO-land i Europa, utvide sitt produktspekter og innen kort tid komme inn på det amerikanske markedet. De har nettopp blitt akseptert av Odense Robotics StartUp Fund, som gir robot- og dronestartups fra Danmark og utlandet tilgang til myk finansiering og et dedikert inkubatormiljø ved Teknologisk Institutt i Odense.

Gjennom Odense Robotics StartUp Fund matches også gründere med en rekke ledende mentorer fra robotindustrien – bl.a. serieinvestor Thomas Visti, tidligere medeier i robotsuksesser som Universal Robots og Mobile Industrial Robots og nå også kjent fra Løvens Hule på DR.

– Maskinvareteknologi er ikke spesielt trendy i Norge, og det er ikke et stort gründermiljø. Derfor flytter vi til Odense for å være en del av Odense Robotics StartUp Fund og inkubasjonsmiljøet ved Teknologisk Institutt. Her kan vi få hjelp fra noen av de beste i den danske robotindustrien til å videreutvikle vårt produkt- og produktspekter, skalere internasjonalt og ta oss inn i det store robotnettverket her i Danmark, sier Kenneth Skorpen.

Powered by Labrador CMS