Skal skifte 34.000 lys:

Lysende samarbeid på UNN

Oppgradering til LED, som en følge av utfasing av lysrør i Europa, vil gi sykehuset store strømbesparelser

Publisert

Glamox, som er et av verdens ledende belysningsselskaper, vil sammen med GK, som er en av Norges ledende entreprenører innen tekniske installasjoner, bytte ut 34 000 lysrør på Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).

Sykehuset åpnet i 2001 og er det største i Nord-Norge. Prosjektet medfører at sykehusets lysrørsarmaturer vil bli bli erstattet av energieffektive LED-armaturer fra Glamox, noe som vil redusere mengden elektrisitet som brukes til belysning med hele 69 prosent. Den viktigste driveren for prosjektet er utfasingen av de vanligste lyskildene, ettersom at disse inneholder kvikksølv. Dette som følge av EUs RoHS-direktiv (Restriction of Hazardous Substances) som trådte i kraft i år.

Mange av de nye LED-armaturene er «connect ready», noe som betyr at de i fremtiden kan kobles til smarte lysstyringssystemer for overvåking og presis styring.

– Bare i Norge er det minst 10 millioner lysrør, og alle må skiftes ut over tid. I henhold til EU-direktivet fases lysrørene ut fordi de inneholder kvikksølv, som er et giftig stoff som kan være skadelig for mennesker og dyr hvis det ikke kastes på forsvarlig måte, sier Astrid Simonsen Joos, konsernsjef i Glamox.

Belysningsløsningen består av lineære LED-armaturer, downlights og såkalte «LED-kits». Sistnevnte gjør det mulig å gjenbruke det eksisterende armaturhuset. Den nye belysningen vil bli installert i alle områder av sykehusets bygninger, inkludert pasientrom, personalrom, toaletter, kontorer, tekniske rom og sykepleierboliger. Noen av armaturene vil kobles og styres ved hjelp av et DALI-basert lysstyringssystem.

GK vil også installere Glamox' tilpassede renromsarmaturer i operasjonssaler. Dette er spesialarmaturer laget av materialer som tåler kraftig rengjøring og som er testet ved Fraunhofer IPA-anlegget for testing av ultraren teknologi i Stuttgart i Tyskland.

Mange av de nye LED-armaturene er «connect ready», noe som betyr at de i fremtiden kan kobles til smarte lysstyringssystemer for overvåking og presis styring.

GK skal foreta installasjonen i faser og har kontrakt med Sykehusinnkjøp HF frem til juli 2025, med opsjon på inntil to års forlengelse.

Powered by Labrador CMS