Innovasjon:

Noen av de som er med på prosjekt BabySensor: Yngve Mobråthen fra Link Nordic, Anita Fevang, COO og grunnlegger, Eigil Rudsar, daglig leder og Connie Øverby, prosjektleder, BabySensor AS.

BabySensor klar for produksjon

Det har tatt fem år med utvikling for Anita Fevang. Målet med produktet var blant annet å ta vare på barnets helse og redusere foreldres angst. Og nå er det klart for første produksjonsserie.

Publisert Sist oppdatert

Det hele startet da Anita Fevang selv fikk barn. Vi kan sitere hva hun skriver på hjemmesiden: «Jeg er ikke sikker på om det var vår lille baby Ferdinand eller faren hans som fikk meg til å finne opp BabySensoren. Vi bekymret oss for ting som vår vanlige babycall ikke målte. Faren hans sjekket «alltid» om han pustet og hadde det godt, enten han sov inne eller ute. Vi trengte en pålitelig alarm på telefonen vår hvis noe ikke stemte. Og den måtte være pen og komfortabel – men også superenkel å bruke.»

Pålitelig sjekk

– BabySensor ble laget for å kunne sjekke helsetilstand. Vi er jo alle forskjellige, så uansett angstnivå, så gir denne en mulighet til å kunne sjekke alt fra barnets temperatur, puls, oksygenmetning i blodet og til temperatur i rommet, forklarer Fevang. – Selv om det ikke er et helseprodukt som sådan, skal den være pålitelig, legger hun til. Varslene er flerdelt og basert på tilstand, ikke for å fremme angst. I tillegg kan den fange opp lyd, men er i utgangspunktet uten kamera.

Testet på sykehus

Sykehuset i Vestfold har vært en viktig samarbeidspartner som har hjulpet til med testing. I den sammenheng ser de at løsningen ikke behøver å være kun for de helt små. – Måten den er laget på gjør at den kan brukes til enkel pasientovervåning, det vil si overvåke endringer. Eldre kan også bli et interessant marked, mener hun.

Bluetooth, Wifi og 4G

Standardversjonen leveres med Bluetooth og Wifi, men med abonnement kan man aktivere en innebygget eSim-modul hvis man trenger det. Her samarbeider de med Telia. Det er også mulig å abonnere på tilgang til helsepersonell, sier hun.

Spennende tider

Klassisk versjon av Babysensor: Gateway og sensor med innebygget WiFi og Bluetooth. Gatewayen fungerer også som lader av sensoren. I tillegg kan man få en versjon med 4G (gratis første 12 måneder) og tilleggsfunksjoner som lagring av data i 14 dager og "babysitter"-funksjon.

Nå er den endelig ferdig etter fem år. Avtaler er gjort, og i mars/april starter produksjon av de første 200 enhetene av elektronikk og støpeform. Det kreves «ekte» produksjon for å få de nødvendige godkjenninger, som CE-merking, om det er allergener i produktet, osv. Forhåndssalget av disse starter i slutten av mars med levering allerede i mai. De neste 2800 stk er planlagt levert i juni.

Bærekraftig

Fevang sier at hun er ekstremt opptatt av bærekraft og verdier. – Alt i produktene er nøye valgt ut. Dessuten har vi brukt en industridesigner fra Stokke AS som har akkurat de samme verdiene. Vi er rett og slett en ekstremt verdidrevet bedrift, sier hun.

BabySenor

Så, til produktet: Det består av en gateway og et armbånd. Gatewayen kan henges i rommet eller i nærheten av barnet, spesielt siden det er mulig å både sende beroligende lys og lyder til enheten. Prosessering er fordelt mellom Gateway (minst prosessering), en server (sky) og selve mobilappen. Det skal være en enkel sak å bygge ut for tilgang til helsetjenester. Gatewayen kan håndtere 8 armbånd, spesielt aktuelt ved andre og flere bruksområder.

Partnere viktig

– Med min bakgrunn fra å jobbe med barnevern, er jeg jo ingen teknolog. Men jeg har aldri vært redd for å spørre om hjelp, og det har jeg virkelig fått, smiler hun. Hun fikk tidlig bistand fra Forskningsparken i Borre, og fikk også kontor hos Silicia – nå Kobben – i startfasen. Link Nordic, ved Yngve Mobråthen, har vært en slags prosjektleder når det gjelder samarbeid med produsent i Kina. – Vår rolle er å være et bindeledd mellom BabySensor og utviklere, forklarer Mobråthen. Appen er gjort av iSolve, USN var en viktig medspiller i starten, det samme er designselskapet Minoco, og ikke minst Smart Innovation Norway og Telemark Inkubator. Den egentlige prosjektlederrollen er det IoT-spesialisten Nordigi fra Tønsberg som har, for øvrig også med utspring fra Silicia.

Stor interesse

Vi får også vite at nå som det nærmer seg ferdig produkt og salg, er interessen stor. – Vi ser interesse fra land og regioner som Japan, Tyskland og Øst-Eruopa, sier Fevang. Også de to store elektronikkjedene er interessert, men i starten vil vi satse på nett- butikk. Det er mest for å ha god kontroll på produktene som leveres.

God på å vite

Fevang avslutter med å si at skal man lykkes må man være god på å vite hva en kan og ikke kan. Og finne partnere som er gode og har gode verdier. – Dessuten er det viktig å ha god støtte hjemme, siden for meg har det å ikke lykkes aldri vært en opsjon.

Powered by Labrador CMS