Eltek:

Frie tøyler: Fire herrer som setter pris på at Eltek lar utviklingsavdeligene få lov til å tenke utenfor boksen. Fra venstre Roar Lindseth, utviklingssjef Eltek, Bjarne Stavnes, utviklingssjef kontrollere, Erling Skallerud, teknisk sjef, Telecom Power Systems EMEA og Erik Myhre, utviklingssjef power electronics.

Alltid vært en trendsetter

Eltek utvikler kraftelektronikk som ofte er så langt fremme at markedet knapt nok skjønner hva det skal brukes til. Noe må likevel være riktig, for nå trenger de flere folk og bygget i Kobbervikdalen skal fornyes.

Med taiwanske Delta Electronics som eier siden 2015, har utviklingsfolkene i Drammen svært frie hender. Slikt blir det innovasjon av. Og noen av kundene er så store at vi ikke får lov til å skrive om dem.

Mange gjennombrudd

– Eltek har hatt mange gjennombrudd gjennom tidene. Og det har alltid handlet om effektivitet og minst mulig tap i forbindelse med konvertering av strøm. Krafttetthet, effektivitet og teknologisk spisskompetanse er hovedfokus, sier Roar Lindseth, utviklingssjef i Eltek Norge.

For at Eltek fortsatt skal kunne være konkuransedyktige og kunne utvikle de beste produktene, er vi alltid på jakt etter ressurser med kompetanse inne kraftelektronikk og programvare.

I den forbindelse nevner han at akkurat nå er de på utkikk etter 12 nye medarbeidere til utviklingsavdelingen, kvalitetsavdelingen og salg.

Her ser vi produkthistorien til Eltek i ett skap. Det er selvsagt enda flere produkter og varianter, men de store trekkene finner vi her.

Ville ha 1U

Et eksempel på «egenrådigheten» skjedde rundt år 2000. – Før 2000 var det mye konveksjonskjølte likerettere. Dessuten ønsket vi at den skulle passe inn i rack (hylle)-størrelsen 1U. Ingen trodde vi skulle klare det, inklusive Sintef, men det gjorde vi. «Alle» ville ha den og det reddet oss etter 2000-krisen, forteller Erik Myhre, utviklingssjef kraftelektronikk.

Datasentre

– Vi startet en annen revolusjon også, da vi i 2007 oppnådde en effektivitet på 96 prosent med halvering av tapene. Følgelig var det behov for mye mindre kjøling som igjen førte til 4% prosent kutt i strømregningen, sier Myhre. – Det var da vi kom inn på datasentrene. Han forklarer også at i dag blir datasentre og telekom mer og mer like hverandre som bransjer – noe som åpner dørene til datasentrene for Eltek med sin telekomkompetanse.

Tre i en

Rectiverter

Rectiverter er en 3-ports enhet som er i stand til å lade 48V-batteriet og samtidig gir strøm til AC- og DC-lastene. Under strømbrudd mater Rectiverter AC-belastninger ved å bruke energi som er lagret i batteriet. Den finnes i flere versjoner og størrelser. Og nå arbeides det med en ny generasjon som skal bli mer kompakt, ha høyere effektivitet og mer kraft. Den første ble laget så tidlig som i 2016 og var noe helt nytt i markedet. Selv internt i selskapet var det noen som ikke skjønte hvorfor den skulle lages. I dag er det definitivt et suksessprodukt.

Dette produktet som kom på markedet i 2016 var også noe helt nytt, så nytt at de måtte finne på et navn for teknologien: Rectiverter. Det var faktisk avdelingen i Sverige som klarte å få fram produktet som er en kombinasjon av en likeretter som omformer vekselstrøm til likestrøm, og en inverter som gjør det motsatte. I tillegg fungerer den som et filter for vekselstrøm. Alternativet på den tiden var å gjøre det samme med tre komponenter/produkter. Ikke nok med det; med sine tre porter kan den gi både DC og AC ut. Dersom nettstrømmen blir borte, kan den ta inn DC fra batteriene. Vips, så har man en UPS i tillegg.

Flere bruksområder

– Rectiverteren skal snart oppgraderes. Målet er selvsagt mer kompakt, høyere effektivitet og mer kraft, sier Myhre. – Denne har også blitt populær i nisjeapplikasjoner, for eksempel industriell infrastrukter – ikke bare telekom. Jernbanen har jo alltid hatt mikset strøm (AC/DC). I Europa det samme, for eksempel på flyplasser. Dette er gode kunder i dag, derfor ser vi nødvendigheten av en fornyelse.

IP65

En annen nyhet som snart lanseres er IPack65 – et svært kompakt system med høyeffektive, vanntette, vifteløse og ekstremt lette likerettere. Den kan erstatte det som i dag ofte finnes i relativt store skap. De har tro på denne innen 5G, spesielt siden den er vifteløs og bruker lite strøm.

Nytt produkt i år: Nyheten, IPack65, står til høyre: Denne kan erstatte skapet til venstre og er vanntett og viftefri, det vil si kompakt, lett og billig.

Tårnselskaper

– I telekommarkedet ser vi at operatører skiller ut egne selskaper, tårnselskaper, som tar seg av infrastruktur (for eksempel Telenor Infra). De blir viktige kunder for oss, fordi det blir mer profesjonelt å drive master. Her vil flåtestyringskonseptet komme inn, kombinert med vedlikeholdsfrie løsninger – som dette nye kompakte og vanntette produktet. Flåtestyring i denne sammenheng betyr kontroll og mulighet for å styre strøm mellom forskjellige noder avhengig av behov – uten at noen behøver å reise ut for å skru på eller av en stasjon, sier Bjarne Stavnes, utviklingsjef for kontrollere

Her jobbes det også med et nytt produkt: Elektroniske sikringer, som betyr at man kan fjernstyre sikringskurser etter behov. Dette er komplekse ting, men vi mener vi har funnet løsningen, sier Myhre.

Design for produksjon

Avslutningsvis kan vi ta med noe annet Eltek-utviklerne også er opptatt av; design for produksjon (Design for Manufacturing – DFM). – Design for manufacturing er veldig viktig. I dag ser vi at alle produsenter er fullbooket. Derfor må produksjonstiden ned. Kompetansen har de ikke minst fra Delta, siden de selv har store, egne fabrikker. I tillegg har vi kompetanse på huset, forklarer han.

– Delta har produsert like lenge som Eltek har eksistert. De lager til og med eget produksjonsutstyr, blant annet roboter. DFM er for oss like viktig som selve spesifikasjonen i produktene, avslutter han.

Powered by Labrador CMS