Førsteamanuensis Johannes Landesfeind starter som leder ved UiAs batteriforskning Batteri Agder-prosjektet i januar 2022.

UiA har ansatt leder for batterisatsing

Førsteamanuensis Johannes Landesfeind starter som faglig sjef for Batteri Agder-prosjektet ved Universitet i Agder 1. januar 2022.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– Jeg ser frem til å etablere en sterk forskningsgruppe. I samarbeid med industrien i Norge skal vi utvikle, bygge og produsere batterier. Sammen med den sterke kompetansen UiA har innen mekatronikk, gir det UiA en unik mulighet til å levere relevant batteriforskning, sier Johannes Landesfeind (33).

Fra nyttår får han ansvaret for å samle batterikompetansen ved Universitet i Agder (UiA) i en egen forskningsavdeling, Batteri Agder-prosjektet. Fakultet for teknologi og realfag ved UiA har planlagt at avdelingen skal ansette fire professorer og tre forskere. I tillegg skal de knytte til seg seks stipendiater, enten doktorgradsstipendiater eller post-doktor-stipendiater.

UiA har allerede gjennomført flere forskningsprosjekter om batterihåndtering. Det er også etablert et godt samarbeid med Morrow Batteries og andre bedrifter i regionen.

Tverfaglig
Batteri Agder-prosjektet skal arbeide på tre områder.

For det første skal UiA ved den nye avdelingen fortsette sitt samarbeid Morrow Batteries og andre bedrifter.

For det andre skal Landesfeind og hans kolleger planlegge et bachelor-studium i batteri-teknologi sammen med Universitetet i Stavanger. De to universitetene har nemlig søkt om midler til dette hos Norges forskningsråd og deres satsing Kapasitetsløft.

Og for det tredje ser den nyansatte faglederen frem til å sette i gang nye forskningsprosjekter.

– Jeg ser frem til å få en forskningsgruppe raskt på plass og starte opp med nye forskningsprosjekter. Når Batteri Agder-prosjektet har fått den administrative organiseringen på plass, gleder jeg meg til å se fremskrittene i de vitenskapelige prosjektene, som jo er den morsomme biten, sier han.

Industriell og akademisk erfaring
Landesfeind var ferdig med sin egen doktorgradsavhandling for tre år siden. Forskningen dreide seg blant annet om å finne ut hvordan man skal bygge litium-batteri som lar seg lade raskere enn dagens batteri.

Han kom fra stillingen som forsker innan batteriutvikling hos elektroverktøy-produsenten Hilti (Liechtenstein). På anlegget deres i Kaufering (Tyskland) arbeidet han med å utvikle litium-ion-batteri.

Dekan Michael Rygaard Hansen ved UiAs Fakultet for teknologi og realfag er glad for at den faglige lederen for Batteri Agder-prosjektet har både industriell og akademisk erfaring.

– Den doble erfaringen var viktig for oss den gangen vi utviklet forskning omkring mekatronikk i samarbeid med olje- og leverandørindustrien i landsdelen. Og det har vært like viktig for oss nå når vi skal utvikle forskning og kompetanse om litium-ion-batteri i samarbeid med industrien, sier han.

Les også: Jakter toppforsker til batterisatsing

Powered by Labrador CMS