Vianode

Vianode Technology Center (VTC) skal utvikle og levere avanserte anodematerialer som gjør batteriene grønnere.

Åpner FoU-senter for bærekraftige batterimaterialer i Norge

Vianode Technology Center (VTC) skal utvikle og levere avanserte anodematerialer som gjør batteriene grønnere.

Publisert

Vianode, eid av Elkem, Hydro og Altor, produserer avanserte batterimaterialer med et grønnere fotavtrykk. Åpningen av VTC i Kristiansand innebærer at Vianode vil øke sin FoU-innsats, inkludert nytt kontor, laboratorium og rekruttering av flere forskere på batterimaterialer. I følge selskapet er dette et viktig skritt mot å etablere en komplett batteriverdikjede i Norge for det europeiske markedet.

I dag har VTC 16 ansatte fra ni nasjonaliteter. Planen er å øke antallet VTC-ansatte til 20 innen utgangen av året og deretter til 25 innen utgangen av 2025.

– Våre materialer produseres med opptil 90 prosent lavere utslipp enn dagens standard anodegrafittmaterialer, med unike egenskaper som muliggjør raskere lading, økt rekkevidde og bedre resirkulerbarhet. Likevel er det viktig å holde et dedikert fokus på kontinuerlig forbedring og neste generasjons batterimaterialer fremover. VTC er etablert ved siden av Vianodes industripilot, kun en kort kjøretur unna vårt planlagte førstefase-anlegg på Herøya. Dette vil sikre at industrialisering og FoU går hånd i hånd, sier Stian Madshus, daglig leder og VP i Vianode.

Vianode annonserte nylig en investering på 2 milliarder kroner i et batterimaterialfabrikk på Herøya, Norge, med sikte på produksjon av anodegrafitt for rundt 20 000 elektriske kjøretøyer (EV) per år innen 2024.

Denne investeringen er første fase i en større investeringsplan. Anleggskonstruksjonen vil bli utført parallelt med forberedelsene til et andrefaseanlegg skalert for å levere batterimaterialer til 2 millioner elbiler per år innen 2030, som dekker en betydelig andel av det globale elbilmarkedet.

VTC ble finansiert av Vianode. Vianode mottar midler til FoU-aktiviteter fra Norges Forskningsråd (NRC) og Innovasjon Norge, samt EU-forskningsmidler, inkludert Horisont Europa-programmet.

Powered by Labrador CMS