I dag er robotklipperne smartere enn noen gang, ved hjelp sensorer og kunstig intelligens.

Fra robotklippere til smarte hageeksperter

Den fremtidige roboten er en smart AI-drevet maskin som beskytter hagen din og bidrar til biologisk mangfold. Husqvarna ser inn i glasskulen mot 2030.

Publisert Sist oppdatert

Det er allerede mer enn 25 år siden Husqvarna lanserte verdens første robotgressklipper, senere kjent som Automower. I dag er robotklipperne smartere enn noen gang. Men det stopper ikke her. Disse produktene blir stadig mer autonome.

Smartere med ny teknologi

Nye teknologier som KI (kunstig intelligens) og skytjenester forventes å gi næring til nye innovasjoner innen robotgresksklipping de neste ti år, noe som vil føre til en enda smartere, mer automatisert og personlig opplevelse. I fremtiden vil robotklippere spille en betydelig større rolle for hageeiere, spår direktør for innovasjon i Husqvarna, Patrik Jägenstedt.

- I fremtiden ser vi at robotklipperen kan bidra til å ta vare på flere deler av hagen, i tillegg til plenen din. For eksempel kan klipperen gi råd om den generelle helsen til hagen din, inkludert busker eller trær, eller hva du skal plante for å støtte insekter med pollineringen. Med teknologier som KI vil det være mulig å utvikle topp moderne sensorer og kameraer som kan åpne opp for denne typen fordeler, sier Jägenstedt.

Analysere data

Husqvarna ser også at ny teknologi kan sette robotklipperen i stand til å øke det lokale biologiske mangfoldet i de urbane hagene. Robotgressklipperen vil i fremtiden kunne analysere data fra kilder utenfor egen hage, som for eksempel naboens robotgressklipper. Med bedre analysemuligheter samt bruk av sensorer som måler viktige miljøkomponenter i hagen, kan robotklipperen optimere klippingen og gi anbefalinger om hvordan man best kan støtte det biologiske mangfoldet.

Fremtidens robotgressklippere

Husqvarna har allerede visjonene klare. Den første gjelder smart interaksjon i hagen: Fremtidens robotgressklippere bruker skytjeneste og kunstig intelligens for å forenkle stell av hagen. Ved å jobbe med andre smarte enheter og sensorer rundt huset, slik som vanningssystem, kan gressklipperen holde plenen grønn og sunn. Den kan raskt tilpasse seg etter nyere data slikt som værmelding. Ved å bruke offentlig data kan roboten også navigere utenfor hagen, og til og med hjelpe naboen med plenen deres hvis roboten din har ledig kapasitet.

Biologisk mangfold

Den andre visjonen er å bidra til biologisk mangfold. Det innebærer at fremtidens robotgressklippere behandler hele hagen som ett økosystem og bidrar til biologisk mangfold, også utenfor tomtegrensen. Med forbedrede muligheter for å samle inn data fra kilder i og utenfor hagen, kan fremtidens robotgressklippere hente informasjon fra andre roboter i nabolaget og gi et bilde av den samlede sammensetningen av flora og fauna i området. Dette, sammen med data om for eksempel hvilke insekter som er i hagen og hvor de bor, gjør at robotgressklipperen er utstyrt for å støtte økosystemet best mulig. Robotgressklipperen kan identifisere og bevare de naturlige habitatene til dyr og insekter som er viktig, spesielt i de urbane hagene.

Sosiale evner?

Sist, men ikke minst, ser selskapet en fremtid der roboten blir din «sosiale hagekompis». Gjennom forbedret teknisk bildeanalyse kombinert med skytjenester og AI, kan robotgressklipperen kartlegge vanene dine og tilpasse seg deretter. Den kan for eksempel justere nivået av sosial interaksjon avhengig av eierens preferanser og holde seg unna ved behov eller fungere som kjæledyr om ønskelig(!). For å kommunisere med robotgressklipperen kan du bruke stemmen din. Basert på innsamlet kunnskap om tomten din og dens jordkvalitet kan robotgressklipperen gi råd om hvilke næringsstoffer du bør tilføre når du planter et nytt blomsterbed.

Fremtidens robotgressklippere skal ikke bare bli mer autonome, men også kunne gi råd om hagestell og bidra til biologisk mangfold. Og i ytterste konsekvens være din kompis eller kjæledyr(!).

Utvikling av bedre «pinnsvindetektor»

Et tilbakevendende problem ved robotgressklippere er kvesting av pinnsvin, fugleunger og andre dyr. En studie fra studie fra University of Oxford om farene robotgressklippere peker på at de fleste robotgressklippere ikke har gode nok sikkerhetsfunksjoner for å unngå dette. Så vi spurte Husqvarna hva som skjer videre på dette feltet.

- Det er ikke alt vi kan gå ut med ennå, men vi jobber med saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ellen Lunde Emilsen i Husqvarna. – Våre klippere bruker allerede en radar for å oppdage objekter på plenen slik at den kan unngå dem. Dette er i all hovedsak objekter som er 6 cm eller større. Vår anbefaling gjelder fortsatt, at det er lurt å parkere klipperen mellom skumring og daggry dersom man har f.eks pinnsvin i hagen, understreker hun.

Men det skjer ting fremover: - Vi jobber for tiden med en forsker på dette området for å finne ut med om pinnsvin og deres oppførsel, dette for å videreutvikle teknologien vår ytterligere, opplyser Emilsen.

Powered by Labrador CMS