Motorposisjonsføler

Magnetfri, tospoleteknologi skal gi høy oppløsning og pålitelighet for sensorer brukt innen robotikk, industri og medisinsk utstyr.

Publisert

Renesas Electronics Corporation kunngjorde i dag en induktiv posisjonssensor (IPS)-teknologi for svært nøyaktige motorposisjonssensor-ICer for robotikk, industrielle og medisinske applikasjoner. Ved å bruke berøringsfrie spolesensorer kan denne teknologien for posisjonssensorer – ifølge Renesas – erstatte dyre magnetiske og optiske kodere som nå vanligvis brukes i motorkontrollsystemer som krever absolutt posisjonsføling, høy hastighet, nøyaktighet og pålitelighet.

Den proprietære IPS-teknologien fra Renesas bruker sensorelementer som består av kobberspoler etset på et kretskort for å oppdage posisjonen til et metallisk mål. I motsetning til tunge magnetbaserte sensorer, kan IPS-produktene operere ved 600 Krpm (elektrisk) og detektere posisjonen rett ved oppstart, mens forplantningsforsinkelsen er mindre enn 2μs, noe som gjør dem egnet for motorer med høye rotasjonshastigheter. Dessuten støtter sensorteknologien autokalibrering og lineariseringsfunksjoner, noe som sikrer konsistent ytelse gjennom hele motorens levetid.

Basert på Vernier-prinsippet, støtter den tospolebaserte sensorteknologien en oppløsning på opptil 19 bits og en nøyaktighet på opptil 14 bits, noe som ifølge Renesas gjør dem overlegne sammenlignet med sammenlignbare produkter som er tilgjengelige på markedet. Den robuste sensorteknologien skal kunne fungere pålitelig i tøffe miljøer, hvor de kan bli utsatt for høye temperaturer, støv, fuktighet, vibrasjoner og elektromagnetisk interferens (EMI). Induksjonssensorene er immune mot streiffelt, krever ikke vedlikehold og er mindre utsatt for feil enn magnetiske sensorer. Disse fordelene gjør induksjonsposisjonssensorer til et mer attraktivt alternativ enn konvensjonelle optiske kodere eller magnetbaserte kodere, som har en tendens til å være tyngre og dyrere, heter det.

– Vår induksjonsposisjonssensorteknologi representerer et betydelig sprang fremover innen motorposisjonssensorer, kommenterer seniordirektør Jan Leuckfeld, HPC Analog (Sensor) Division hos Renesas. – Den vil gjøre oss i stand til å tilby differensierte motorposisjonssensor-ICer for industrielle applikasjoner som er robuste, svært nøyaktige og kostnadseffektive, mener han.

 

 

Powered by Labrador CMS