Fremtidens betalingsformer –hva nå

Fra kroppsnær elektronikk til smarte høyttalere som bestiller pizza.

Publisert

Mobil og kontaktløs betaling, digital lommebok og biometri: fremtidige emner fra noen år tilbake har nå blitt en del av hverdagen vår. Men hvordan skal vi betale i fremtiden? Vil kontanter og bankkort forsvinne fra våre liv? Og hvordan vil dette endre hverdagen vår?

I anledning forbrukerelektronikk-messen IFA 2022 i Berlin, Tyskland, presenterer Infineon Technologies AG noen viktige trendene for fremtidens betalinger: Digitale lommebøker og betalinger gjennom tilkoblede enheter i tingenes internett, samt biometri. Selskapet tilbyr en bred portefølje av sikkerhetsbrikker, tilgjengelig i innovative, enkle å integrere og skalerbare former. Med produktfamiliene Secora Pay og Secora Connect hevdet Infineon å utvide rekkevidden for sin kjerneteknologi til applikasjonsspesifikke, komplette systemløsninger basert på maskinvare og programvare som muliggjør pålitelige, praktiske og sikre betalinger.

Ifølge Ioannis Kabitoglou, leder for Infineo's Digital Security & Identity produkter, bruker halvparten av dagens bankkort en IC fra Infineon. Nå ser selskapet frem til å gjøre betalinger enda enklere og mer brukervennlig.

Biometri for enkle, anvendelige og raske betalinger

I dag er rundt 82 prosent av betalinger i detaljhandel over hele verden kontaktløse – enten tradisjonelt med bankkort, via smarttelefon eller bærbar elektronikk som klokker og ringer. De gjør betaling raskere, enklere og – spesielt i tider med pandemi – også mer hygienisk.

Kontaktløse betalinger har allerede blitt standard i dag, og kort med integrerte fingeravtrykksensorer for autorisasjon dukker opp. Allerede i 2024 forventes opptil 60 millioner slike bankkort med biometrisk autorisasjon inkludert innebygd biometrisk sensor å være i omløp (ABI Research).

Imidlertid gir nye biometriske autentiseringsmetoder langt flere muligheter. Akkurat som Internett har revolusjonert handleatferden vår, vil Internet of Things (IoT) bringe en hel rekke nye tilkoblede enheter som vi vil bruke for betalingstransaksjoner i fremtiden. Biometrisk autentisering vil spille en viktig rolle for å sikre betalinger og gjøre dem så brukervennlige som mulig. I dag kan kjøp i bil allerede godkjennes med fingeravtrykk. I fremtiden kan ansiktsgjenkjenning spille en viktigere rolle. Og når bestillinger legges inn via smarthøyttaleren, kan enheten også identifisere eierens stemme og sette i gang både bestilling og betaling. Dette gir en sømløs brukeropplevelse.

Digitale lommebøker og tilkoblede enheter

Mer enn halvparten av detaljhandelstransaksjonene ble utført på nett i 2021. Rundt 48 prosent ble prosessert av digitale lommebøker. Dette åpner for enkle, praktiske betalingsalternativer for brukere med deres valgte enhet. Selgere drar nytte av rask og sikker betalingsbehandling og lave transaksjonsgebyrer, ifølge Infineon.

Ikke bare mennesker, men også tilkoblede enheter vil initiere og behandle betalinger i tingenes internett (IoT). Innen 2025 forventes det å være rundt 2,7 milliarder betalingsaktiverte og tilkoblede smarthusenheter på markedet (Juniper Research). Morgendagens kjøleskap vil for eksempel kunne bestille melk eller pizza, hvis smarthøyttaleren ikke allerede har gjort det med stemmestyring – alt betalt takket være en integrert sikkerhetsbrikke.

IoT-betalinger forenkler også hverdagen vår utenfor vårt eget hjem. Flere og flere ladestasjoner gjenkjenner for eksempel elbilen og behandler betalinger automatisk ("Plug & Charge"). Videre forventer markedsanalytikere at inntektspotensialet for betalinger i biler forventes å vokse til 86 milliarder USD på verdensbasis innen 2025.

Bedre brukeropplevelse – nye sikkerhetskrav

Selv om dette muliggjør nye, praktiske handleopplevelser, øker det også kravene til betalingsprosessene. Tilkoblede fjernbetalinger og integrering av nettverksenheter krever ikke bare generell enhetssikkerhet, men også pålitelig sikring av biometrisk og privat informasjon om brukeren, lagring og fremskaffelse av bevis for overføring, og oppfyllelse av spesifikke juridiske krav for tofaktorautentisering . Databeskyttelse, datasikkerhet og sist men ikke minst brukervennlighet utelukker ikke hverandre.

Sentrale halvledere

Infineon på sin side tilbyr kontaktløse sikkerhetsbrikker med EMV-sertifisering for bankkort, innebygde sikkerhetsløsninger for tilkoblede enheter og sensorløsninger for å gjenkjenne biometriske funksjoner. De skal åpne for nye og forbrukervennlige muligheter i betalingstransaksjoner for banker, fintechs og kort- eller enhetsprodusenter.

Powered by Labrador CMS