GNSS:

På Andøya utfordres navigasjonsteknologien i moderne elbiler. På bildet Nicolai Gerrard, Nkom og Tomas Levin, Statens vegvesen, fra arrangementet i fjor.

Verdens største åpne jammetest

Jammetesten, som arrangeres av Statens vegvesen, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Justervesenet og Norsk Romsenter, er unikt av flere grunner: Det er sannsynligvis det største testarrangementet i verden for GNSS jamming og spoofing der både offentlige og private aktører deltar.

Publisert Sist oppdatert

Det hele skjer på Andøya fra 18. til 22. september 2023, og samler myndigheter, bilprodusenter, internasjonale teknologileverandører og akademia fra hele Europa til GNSS jamming og spoofing. I fjor var det første gang en sivil jammetest i dette omfanget ble gjennomført i Norge.

Jamming er forstyrrelser av GNSS signaler, derunder fra systemene GPS, Galileo, Beidou og Glonass, mens spoofing er utsending av falske signaler for å narre mottakeren som tar imot disse signalene.

– Målet med jammetesten er finne løsninger på en økende sikkerhetsutfordring før det påvirker robustheten i veitransporten og andre viktige samfunnsområder, forklarte Tomas Levin i Statens vegvesen i 2022.

Jammetesten legges til Andøya på grunn av den særlig gunstige lokasjonen med høye fjell som minimerer signalutbredelsen, samt at det er lite flytrafikk som kan forstyrres.

Mer informasjon om årets arrangement finner du her (PDF).

Powered by Labrador CMS