Maker-verksted:

Bitraf tilbyr det meste av verktøy for de fleste materialer og anvendelser. Her viser Brynildsen frem et skap med diverse bor- og slipemaskiner. For å få tilgang til de mest kostbare og/eller avanserte maskinene må godkjente brukere låse dem opp med en mobilkode.

En oase for skaperkraft

Bitraf er et dugnadsbasert «hobbyverksted» som tilbyr verktøy og kunnskapsutveksling for oppfinnere, studenter, kunstnere og kommersielle bedrifter. Mange suksessprodukter startet her.

Publisert Sist oppdatert

Midt i Oslo, passende nok lokalisert i det gamle industriområdet langs Akerselva og med adresse Brenneriveien, finner vi det som må være landets største kombinerte tankesmie og verksted for skapere og fiklere innen alle mulige håndverk – inkludert elektronikk – nemlig Bitraf.

Hobby og proff

Men det er ikke bare hobbyister som holder til her - også proffe selskaper finner seg til rette i dette miljøet. På Bitraf har drøssevis med produktidéer blitt utviklet og fått form, inkludert kjente høyteknologiske suksesser som klasserom-roboten No Isolation og den prisbelønte kaffebrenneren (!) til Roest Coffee.

Dugnad

– Du kan si vi er et kjempestort «hobbyverksted», sier Jens Chr Brynildsen, en av de som hjelper til med å organisere det hele til daglig. Bitraf er organisert som en medlemsorganisasjon, der hvem som helst kan komme inn, betale en liten (500 kroner) medlemsavgift, og få tilgang til 1200 kvadratmeter over flere etasjer med verksteder og verktøy innen alt fra elektronikklodding og pick & place-montasje til 3D-printing (vanlig + resin), metall- og tresløyd, frese- og laserkuttemaskiner, rørbøyere, biolab, kjemirom med mer. Aktivitetene kunne fylle en bok. Minst.

Bitraf holder til i det gamle industriområdet langs Akerselva.

Møteplass

– Poenget er å kunne møte andre og gjøre ting sammen. Når du diskuterer et problem med andre, får du gjerne et bedre resultat, sier Brynildsen. – I tillegg leier vi ut 54 kontorplasser. Disse proffene bidrar daglig til amatørene, og vi oppfordrer dem gjerne til å holde kurs og lignende. Jeg tror begge gruppene har glede og nytte av hverandre, understreker han.

Har vokst

Bitraf hadde en beskjeden start i 2012 på 100 kvadratmeter, og har flyttet rundt i byen etterhvert som de har vokst. Alt gjøres på dugnad, og organisasjonen mottar ikke offentlig støtte. Utover «medlemskontingenten» får de litt midler fra sponsorbedrifter. Dersom noen ønsker endringer eller forbedringer, slår det såkalte «Gjørokratiet» inn: Vil du ha noe gjort, er det bare å sette i gang. – Det fungerer strålende, sier han.

Langbord for løsninger

Det enkle konseptet «langbord» fungerer like bra i spisekroken som på elektronikklaben: - Det løser et viktig formål ved at folk sitter og snakker sammen, forteller Brynildsen mens han viser frem skap og skuffer med komponenter og kabler, verktøy og tilbehør. Her er det også en minibutikk, der brukerne kan kjøpe ting av hverandre.

Godt utstyrt

Elektronikklaboratoriet holder standard langt over hobbynivå. Her demonstrerer Jens Chr Brynildsen et avansert inspeksjonsmikroskop.

Laben er utstyrt godt over hobbynivå, med blant annet en avansert Metcal loddestasjon med automatisk og øyeblikkelig styrt spisstemperatur, mikroskop med autofokus og et inspeksjonsmikroskop som gjør det mulig å sjekke vanskelig tilgjengelige loddinger. Sistnevnte donert av No Isolation.

Full kretskortproduksjon

OFM-labben har en stensilmaskin for lodderammer, 3 loddeovner, manuell pick & place, helautomatisk pick & place og i det hele tatt alt som trengs for å gå fra breadboard-montasje til kretskortproduksjon og uttesting. Det mest avanserte utstyret på huset, slik som OFM-maskinen, kan låses opp fra mobilen til de som har fått godkjent kurs på dette.

Sparer tid og penger

- Jeg lagde selv et utviklingskort for Høyskolen Kristiania der jeg underviser, og det ble både billigere å bedre å lage selv, enn å få produsert i Kina. Og ikke minst mye raskere, forteller Brynildsen. – Men vi samarbeider også med en europeisk produsent i de tilfellene det trengs mange kort eller en spesiell teknologi, fortsetter han.

Studentprosjekt

Ved langbordet i labområdet finner vi for anledningen to studenter fra Høyskolen Kristiania, Fredrik Nodland og Amund Myrbostad. De tar faget Embedded Systems, som Brynildsen underviser i der. – Dette er et fag der vi lærer å bruke programvare i fysiske ting, dvs. maskinvare. Nå skal vi f.eks. lage en innbruddsalarm, forklarer Nodland.

Gir ekstra puff

På elektronikklaben finner vi studentene Fredrik Nodland (t.v.) og Amund Myrbostad. – Dette er en ren gullgruve: Vi har masse utstyr, ro til å jobbe, samtidig som vi har mange villige hjelpere rundt oss, sier de.

– Oppgaven omfatter elektronikk, programmering og oppkopling/lodding samt å kunne sende informasjon til en skjerm, og vi har blant annet brukt 3D-printer for å lage en dørsensor, forklarer Nodland, som mener det er en «gullgruve» å få jobbe med dette på Bitraf. – Og vi har alt av utstyr som vi trenger. Vi må bare lære oss å bruke det. Men det er mange her som kan hjelpe, og er mer enn villige til det. Det gir et ekstra puff, legger han til.

Ta en tur innom

Det er imponerende hva Bitraf har fått til her i Brenneriveien, og vi kan anbefale alle som måtte være interessert i å bli medlem å ta seg en tur. – Det er som regel folk her fra morgen til kveld, så det er bare å komme innom for en omvisning, sier Brynildsen. – Vi har utrolig mye kult utstyr, og utrolig mange kreative mennesker som enten dyrker en hobby her, eller arbeider, forteller han.

Alt - nesten

Her er folk som lever av å lage naturtro (men lettere) kopier av horn til utkledning og teater, testelektronikk til nettverk, innendørs posisjonering, kosedyr, realistiske modeller av våpen og andre ting, her er gullsmeder, bokbinder, knivmaker, tekstilkunstnere osv. Og ikke minst verktøy for alt mellom himmel og jord. Nesten.

Powered by Labrador CMS