The Sensor Decade:

Eskil Pedersen (t.v.) og Daniel Svendsen tok i mot prisen på vegne av studentgruppen Effisense fra NTNU. Foto: Sintef

Vant studentkonkurransen

Smart overvåking av søppelbøtter overbeviste juryen i «The Student Challenge» under sensorkonferansen i forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Arrangørene melder om «overveldende respons» for deltakerne etter nyskapningen The Sensor Decade som ble arrangert i Oslo Science City i forrige uke. Dette er nok en konferanse og utstilling som vil bli en årlig foreteelse fremover.

Anvendte sensorer

Under konferansen arrangerte man parallelt studentkonkurransen «The Student Challenge» der deltakerne skulle demonstrere fungerende, nyskapende måter å anvende sensorer på. Og det manglet ikke på gode bidrag, som du blant annet kan lese om i vår omtale av konferansen her.

Søppelovervåking

Prosjektet/produktet som gikk av med førsteprisen, som består av ett års gratis medlemskap i inkubatoren StartUpLab samt veiledning og nettverksbygging, var løsningen som skal overvåke fyllingsgraden i søppelbøtter; Effisense fra NTNU.

Det var derfor to glade representanter for den 7 personer sterke gruppen vi møtte på konferansens siste dag; Daniel Svendsen og Eskil Pedersen. – Det var stort, det kan hende det blir litt feiring ja, kommenterte vinnerne.

Sensorløsning

Konseptet gruppen har pønsket ut, går ut på å montere en sensor i lokket på søppelbøtter, som overvåker fyllingsgraden og rapporterer dette trådløst til en sentral. Dermed kan operatøren bedre planlegge tømmingsruten, og unngå å tømme søppelbøtter med lite innhold.

– Dette er en veldig aktuell problemstilling, sier Svendsen, som kan fortelle at idéen spant ut fra et problem med stadig overfylte søppelspann i Trondheim. Ved å effektivisere tømmingen, kan dette problemet løses.

3D kart

Sensorprinsippet baserer seg på en time-of-flight-teknologi som måler avstanden til søppelet. – Vi har brukt en ganske avansert sensor fra STMicroelectronics som har en målematrise på 8 x 8 punkter, som gjør det mulig å lage et 3D kart av beholderen, forklarer han.

Batteritid

– Et viktig poeng er batteritid, og vi har klart å trimme elektronikken slik at batteriet skal vare i 25-30 år. Minst, sier Pedersen. Det gjøres bl.a. ved lange måleintervall, f.eks. to timer. Men systemet kan også justeres til å måle oftere i typisk «rushtid».

Batteriet er en sak for seg selv, og her er det gjort stort gravearbeid for å finne en robust løsning. Denne skal til gjengjeld fungere fint ned til minus 30 grader C.

Enklest mulig

Kommunikasjonen skjer over 4G/LTE-M, basert på Nordic Semiconductors systembrikke, som har vist seg energieffektiv nok. – Alt er skrudd av når enheten ikke måler, sier Svendsen.

– Vi har lagt vekt på å gjøre løsningen enklest og billigst mulig. En viktig faktor i forhold til andre «intelligente søppelbøtteløsninger» er at denne enkelt kan monteres på eksisterende, enkle beholdere, og du trenger ikke noe ekstra infrastruktur, påpeker Pedersen.

Prosjektet ble startet opp i april 2021, og gruppen har gjennomført tester i samarbeid med Trondheim kommune siden i fjor høst.

Stort potensiale

– Der har vi sett at antall tømminger kan reduseres hele 50%, sier Svendsen. På sikt kan man også utvikle verktøy for å lage ruteplaner, og enda lenger frem, prognoser for fremtidige tømminger. – Vi har kompetanse innen kunstig intelligens på laget, så det skal gå bra, mener Pedersen.

Samling om sensorer

The Sensor Decade arrangeres av SINTEF i samarbeid med Universitetet i Oslo, Startuplab, Electronic Coast og NGI 1.-2. juni, og er det første arrangementet som holdes på nye Oslo Science City Arena. Konferansen er støttet av Oslo kommune, Norges Forskningsråd og industripartnerne Tomra og Kongsberg.

De nominerte studentgruppene i «The Student Challenge», fra venstre Abhishesh Pal (AgriLives), Daniel Svendsen og Eskil Pedersen (Effisense), Christian Nielsen (Bevart), Syeda Ghousia (Galvance), Sverre Horn (KIOVision), Marlene Sagplass (Galvance), samt konkurransesjef Kristian Hesthaug (StartupLab). Foto: SINTEF
Powered by Labrador CMS