EU:

EU-parlamentet sa ja til omdiskutert patentreform

Med et overveldende flertall på 454 mot 83 stemte EU-parlamentet i går ja til et forslag som radikalt endrer spillereglene for såkalte standard essensielle patenter, SEP.

Publisert

Hvis det blir en realitet, vil lisenshavere som bilprodusenter og IoT-selskaper styrke sine posisjoner i forhold til telekomgiganter som Ericsson, Nokia og Huawei.

Forslaget som ble fremmet av Kommisjonen i april i fjor, ble vedtattstort sett uforandret. For eksempel gir det bilprodusenter rett til å overføre lisensieringsprosedyren til sine underleverandører. I dag må de selv signere lisenser for SEP-patenter til mobilstandarden som kjøretøyet skal bruke.

SEP-patenter kan ikke omgås ved bruk av produkter som følger standarden, for eksempel LTE eller 5G.

Kommisjonens forslag inkluderer imidlertid ingen eksisterende kommunikasjonsstandarder. Lovverket vil gjelde for nye standarder som ennå ikke er vedtatt, for eksempel 6G. Men forslaget gir kommisjonen mulighet til også å få inn eksisterende standarder som 4G og 5G.

Patentinnehaverne må registrere sine SEP-patenter hos EUs myndighet for immaterielle rettigheter, som vil vurdere om de oppfyller vilkårene for å være SEP.

Det gjenstår imidlertid mye før avgjørelsen blir rettskraftig. Blant annet må parlamentet, rådet og kommisjonen snakke sammen, pluss at det er stortingsvalg til våren som kan endre et flertall.

Kilde: etn.se

Powered by Labrador CMS