Utvikling:

Nxtech har jobbet i 2 år for Green Ammo fra start til mål, med maskin- og programvare, test og prosjektlederansvar.

Fra hundebrems til elektronisk ammunisjon

Hos utviklingsbedriften Nxtech AS på Kråkerøy er det ikke mangel på variasjon på arbeidsplassen. Det kan se ut som det de gjør, gjøres godt, for det mangler ikke på oppdragene.

Publisert Sist oppdatert

For ikke alt for lenge siden flyttet bedriften ca. 200 meter, fra de tidligere ASK/Infocus fabrikks lokaler til et topp moderne bygg på bryggekanten ved broen mellom Fredrikstad og Kråkerøy. Her er det romslig og moderne, og skal vi tro Hans-Erik Sand, ansvarlig for leverandørkjede og produksjon, kan det se ut til at de vil snart trenge mer plass i etasjen de er i nå.

Utviklerne i sitt nye miljø.
Her flyttet de inn for halvannet år siden, rett ved Kråkerøybrua. De måtte riktignok ikke gå langt. Ca 200 meter. EMC-kammeret i gamlebygget skal beholdes.

Green Ammo

Vi har tidligere omtalt Green Ammo og deres E-blanks (øvelsesskyting uten ammunisjon). For Nxtech er dette ett av prosjektene de trekker fram. – Vi jobber med alle sider av utvikling inkludert program- og maskinvare, supply chain, test og prosjektledelse. Det jobbes også med flere versjoner av produktet. Forsvaret har nå også startet test av den første modellen. Vi forventer at høyere volumproduksjon snart vil starte og det må jobbes med å få en effektiv supply chain med tanke på produksjon for blant annet det amerikanske markedet, sier Sand.

Styring av varmtvannet

Hvem har vel ikke hørt om varmtvannsberederne til Høiax som bruker energi når strømprisen er lav? Et prosjekt det har vært morsomt å jobbe med, skal vi tro Hans-Erik Sand.

Et annet prosjekt som de har vært dypt inne i, er varmtvannsberedere fra Høiax. De er nå i full produksjon. Den smarte varmtvannsberederen, Connected, er tilkoblet Nibe skyløsning og du kan enten styre den via en egen app på mobilen, eller via en skjerm på varmt- vannsberederen. Tanken laster selv ned strømprisen for det kommende døgnet fra Nord Pool og optimaliserer automatisk oppvarmingen basert på dyre og billige strøm timer.

I tillegg kan den kobles opp mot flere smarthusløsninger, slik at du kan kontrollere og optimalisere strømforbruket i hele boligen.

Energistyring

Nok et energistyringsprosjekt utviklet i samarbeid med Fjordkraft: Puls, en liten boks som kobles til strømmåleren – så du kan følge med på forbruket i sanntid. Boksen sender informasjon om strømforbruket direkte til Fjordkraft-appen via mobildata. Vi har fått vite at det etter hvert også vil komme varsel ved høyt strømforbruk og optimaliseringer knyttet til å spare kost på netttariff.

Hundebrems

Alternativ til strømhalsbånd: Denne er for hundedressur og trening. Festes på sele på hundens bryst og mansjettene festes på bakbena. Prøver hunden å stikke av, strammes linen og det blir rett og slett vanskelig for hunden å løpe.

Rekken er lang når det gjelder utviklingsprosjekter hos Nxtech, men denne falt vi for. Vi klarte aldri å gjette hva det var (se foto). Det er en hundevennlig trenings- og dressurløsning for når du helst ikke vil at hunden skal stikke av. Apparatet festes ved brystet på en hundesele, en mansjett festes til hver av bakbena. Får hunden lyst til å løpe fra deg, kan du med en fjernstyring stramme inn tråden gradvis helt til det blir umulig for hunden å løpe.

Mer autonomi

For tiden er selskapet involvert i et større prosjekt i samarbeid med Sintef. Her handler det om noen avanserte synssystemer basert på kunstig intelligens, og robotisering av transportvogner. Eksempelvis mindre vogner som følger en ledebil trådløst, og «kobles» fra og kjører selv til destinasjonen. Men dette håper vi å komme tilbake til.

Powered by Labrador CMS