Autonom undervannsfarkost:

Vellykket test: HUGIN Endurance har levert under sin første test i sjø. Den er 11 meter lang, har en diameter på 1,2 meter og veier rundt 8 000 kg.

Ny AUV-milepæl med vellykket sjøtesting av HUGIN Endurance

Kongsberg Discovery har startet et omfattende program med sjøtesting med sitt nye og revolusjonerende langtrekkende Autonomous Underwater Vehicle (AUV), HUGIN Endurance.

Publisert Sist oppdatert

HUGIN Endurance, lansert i 2021, er det største medlemmet i HUGIN AUV-familien. Den måler omtrent 11 meter i lengde, har en diameter på 1,2 meter og veier rundt 8 000 kg. Den er spesifisert for å nå en dybde på 6 000 meter og designet for å utføre uavhengige flerrolleoperasjoner som strekker seg over omtrent 2 200 km eller 1 200 nautiske mil.

Gjør det umulige mulig

– Med HUGIN Endurance flytter vi grensene for autonome AUV-operasjoner over horisonten. Det er utallige mulige undervannsapplikasjoner, inkludert geofysiske, miljømessige, hydrografiske, marine, sikkerhet, inspeksjon av kritiske eiendeler og søk-og-redningsoperasjoner. Selv om vi først lanserte utviklingsprosjektet i 2021, har vi – med mer enn 30 års erfaring innen AUV-teknologi – vært i stand til å utvikle et transformativt produkt på svært kort tid. Å se den i vannet og at den reagerer som forventet, er veldig spennende, sier Martin Wien Fjell, adm. direktør i Kongsberg Discovery.

Nyttelastfleksibilitet

Som standard er HUGIN Endurance utstyrt med et bredt utvalg av sensorer for undersøkelseskampanjer. Dette inkluderer et ekkolodd med bred, høyoppløselig syntetisk blenderåpning (HISAS 1032 Dual RX), flerstråleekkolodd (EM 2040 MkII), underbunnsprofileringssystem, fargekamera, laserprofiler, magnetometer og miljøsensorer som samler inn data som konduktivitet, temperatur, lyd og hastighet, og miljøsensorer for metan-, CO2- og O2-konsentrasjon.

– HUGIN Endurance kan imøtekomme hvilken som helst type nyttelast en kunde ønsker, enten for havbunnskartlegging eller inspeksjon, oseanografisk profilering, forhåndsundersøkelser for offshore vindparker eller som et overvåkingsverktøy for kritisk undervannsinfrastruktur eller endringer i økosystemer. Den tilbyr uovertruffen dekning og kan generere data over et område nær 1000 kvadratkilometer i ett enkelt dykk, sier Fjell.

Flaggskip

Farkosten beholder mange av de utprøvde, kommersielle egenskapene som finnes i hele HUGIN-serien. Den ligner også på tidligere HUGIN-modeller, men har nye funksjoner, inkludert finner som tillater stabil og horisontal flyging i farvann med varierende tetthet og mer smidig bunnunngåelse, samt en unik haledesign med kontraroterende doble propeller.

HUGIN Endurance-programmet har tiltrukket seg interesse både fra forsvarssektoren og kommersielle operatører, med levering av den første enheten planlagt tidlig i 2024. KONGSBERG er i samtaler med flere potensielle kunder for videre leveranser.

Kilde: Kongsberg Discovery

Powered by Labrador CMS