Topro Elektronikk:
Flere ramper opp for volumproduksjon
Etter et par magre år er Topro Elektronikk virkelig i støtet, og ansetter nye folk. Nye og eksisterende kunder legger inn store kontrakter, og selskapet ruster opp produksjon og administrasjon for vekst.
Et viktig vendepunkt for elektronikkprodusenten var kontrakten de fikk for produksjon av elbilladere til Sandnes-firmaet Amina Charging i sommer. Selskapet har utviklet en miniatyrisert elbillader som «alle skal ha råd til». I slutten av oktober hadde de lanseringsfest for produktet, der de kunne presentere forhåndssalg for hele 75 millioner kroner!
Behov for ansatte
Kontrakten kom på et viktig tidspunkt for Topro, samtidig som de hadde stor kapasitet for å øke produksjonen. – Over en litt tøff periode hadde vi fintrimmet organisasjonen, men likevel unngått å si opp folk, forteller adm. direktør Geir Arne Malones. – Med Amina-kontrakten fikk vi behov for å ansette folk – både faglærte og ufaglærte – og har siden i sommer ansatt 15 mennesker, opplyser han. Og flere kan det bli, ettersom oppdragsmengden ser ut til å øke. Så langt har man hatt god tilgang på folk i regionen.
Store prosjekter
- Målet nå er å bli større og mer robuste, noe som igjen åpner for å få flere større kunder, sier salgssjef Klaus Hamar i Topro, som mener selskapet er godt rustet for denne veksten nå. De har allerede fått komponentsikringsordre for et annet prosjekt som skal produseres neste år i stort antall, potensielt verdt flere titalls millioner kroner. Dette skal være en kunde Topro har hatt fra før. En tredje potensiell storkunde kan ligge i løypa for produksjon i 2024. I dette tilfellet kan det være aktuelt å bygge opp en egen, helautomatisk produksjonslinje.
Bred oppgang
Flere andre kunder har meldt seg på med større og mindre volum, slik at Topro nå har en ordrereserve på 180 millioner kroner. Et imponerende tall, tatt i betraktning fjorårets omsetning på 55 millioner. – Hovedårsaken er at mange kunder har satt i gang volumproduksjon. I tillegg er flere ute med tidlige bestillinger, med tanke på komponentsituasjonen, forklarer Malones. – Dette gir selvsagt trygghet for bedriften og de ansatte, understreker han.
Samarbeid om automatisering
Utstyrsmessig har selskapet en godt oppdatert og innkjørt maskinpark, som i sommer ble styrket med en moderne selektiv loddestasjon med 2 loddegryter i stedet for én. I det senere er det også installert utstyr for røntgeninspeksjon. Men like viktig som utstyret er gode prosesser. – Vi går nå inn i samarbeidsprosjekter om ytterligere automatisering i produksjonen, forteller Malones. Her skal man bl.a. samarbeide med industrien på Raufoss, som er god på nettopp dette.
Tar høyde for komponentmangel
Foruten folk i produksjon, er det også ansatt mennesker i forbindelse med en ny administrasjonsmodell som selskapet mener kreves for vekst. – En viktig faktor er at det fortsatt er komponentkrise. Det krever mye administrativt ekstraarbeid, sier Malones. Både Hamar og Malones peker på betydningen av at Topro har solide eiere, som kan bidra økonomisk for at selskapet skal kunne takle veksten. Ikke minst betyr komponentkrisen økte kostnader, ettersom varelageret er tredoblet.