Skal etablere grønne og sikre datasentre

Green Edge Compute skal etablere ti bærekraftige datasentre rundt om i landet. Telenor bidrar med kritisk infrastruktur og skal være ansvarlig for sikkerheten til sentrene. Avtalen er en av Telenors største sikkerhetskontrakter så langt i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Digitaliseringen av Norge skyter fart og gir økt behov for datalagring og datakapasitet. Å lagre data i «skyen» er blitt et kjent begrep, men skyen er ikke en sky. Skyen er enorme datasentre fullpakket med servere som må driftes og kjøles. Dette krever store mengder strøm. Det norske selskapet Green Edge Compute har utviklet en bærekraftig måte å bygge og drifte datasentre på. Nå skal de etablere ti nye datasentre i Norge, som benytter seg av væske til kjøling.

Etter at væsken har kjølt ned serverne, blir det sendt inn i fjernvarmenettet til byen der datasenteret er plassert, slik at det igjen kan brukes til å varme opp næringsbygg og private boliger. Det er anslått at om lag 90 prosent av energien vil bli gjenbrukt.

– Prosjektet er et stjerneeksempel på hvordan teknologi kan være med på å skape positive miljøeffekter. Datasentre er en sentral del i den kritiske infrastrukturen i Norge, og norske datasentre gir bærekraftige løsninger, arbeidsplasser og positive ringvirkninger i lokalsamfunn. Det er derfor inspirerende for oss i Telenor å få være med på satsningen til Green Edge Compute, sier Birgitte Engebretsen, leder for Telenor Bedrift.

Birgitte Engebretsen. Foto: Martin Fjellanger.

Sikkerhet
Telenor sin rolle i prosjektet er å levere kritisk infrastruktur til datasentrene. I tillegg til fiberleveranser, skal Telenor også levere en bred portefølje av sikkerhetsprodukter. Når alle de ti datasentrene er ferdig bygget, vil den årlige omsetningsverdien for Telenor ligge på over 20 millioner kroner. Avtalen er dermed en av Telenors største sikkerhetskontrakter så langt i år.

– Det sier seg selv at sikkerhet står øverst på agendaen for oss som bygger og drifter datasentre. Telenor Norge eier og drifter selv samfunnskritisk infrastruktur, og håndterer cyberangrep daglig; alt fra avanserte forsøk på spionasje og lammelse av tjenester til forsøk på innbrudd og tyveri av data. Telenor var et naturlig førstevalg for oss da vi lette etter en sikkerhetspartner, og vi ser frem til godt samarbeid, sier ansvarlig for forretningsutvikling i Green Edge Compute, Jan Georg Larsen.

Jan Georg Larsen.

Satser på sikkerhet
Cybersikkerhet er en forutsetning for økt digitalisering. Som eier av kritisk kommunikasjonsstruktur i Norge, står dette høyt på agendaen i Telenor. Nesten 80 prosent av all datatrafikk i Norge går igjennom Telenors nett.

Selskapet har derfor over tid bygget opp et sterkt sikkerhetsmiljø med over 100 ansatte som blant annet jobber med overvåking og analyser av sikkerhetshendelser. I månedene fremover skal dette laget, samt ytterligere sikkerhetsfunksjoner, styrkes med over 40 nye medarbeidere.

– Sikkerhet er et av Telenors største satsningsområder. De erfaringene vi har gjort gjennom å verne sikkerheten til vår egen infrastruktur mener vi er like nyttig for våre kunder. Markedet for cybersikkerhet anslås til å være rundt 3 milliarder kroner bare i Norge, og fremover forventer vi en årlig vekst på 6-8 prosent innenfor dette feltet. Vi kan tilby et bredt spekter av tjenester, både løsninger som er standardiserte eller tilpasset hver kunde. En av tjenestene vi tilbyr er døgnbemannet overvåkning av kundens nettverk, sier Birgitte Engebretsen.

Powered by Labrador CMS