Sponset artikkel

Oversikt over passive komponenter fra varemerket Murata

Kondensatorer, resonatorer og andre komponenter fra den japanske produsenten.

Publisert Sist oppdatert

Det japanske varemerket Murata er en av verdens ledende leverandører av elektroniske komponenter. Firmaets portefølje omfatter både slike grunnleggende komponenter som f.eks. termistorer eller MLCC-kondensatorer, og spesialiserte kompakte filtreringskretser. Nedenfor gir vi en oversikt over disse produktene.

Varene fra porteføljen til firmaet Murata har forholdsvis nylig blitt inkludert i TME-katalogen. De ble likevel straks anerkjent – hovedsakelig på grunn av det kjente varemerket og sin høye kvalitet, som er deres største fordel. Sortimentet består av forskjellige passive komponenter. Mesteparten av disse produktene kan bestilles direkte fra lagrene våre. Takket være høy lagerbeholdning kan vi garantere umiddelbar forsendelse uten forsinkelser.

Denne artikkelen handler om slike emner som:

  • Miniatyrkondensatorer fra varemerket Murata
  • Bruk av SMD drosselspoler i moderne elektronikk
  • Rolle av ferritter i stabilisering av strømledninger
  • Måletermistorer til overflatemontering
  • Fordeler med keramiske resonatorer
  • Rask og effektiv kommunikasjon med periferisystemer

Oversikt over kondensatorer

Kondensatorutvalget fra Murata omfatter tre hovedgrupper av produkter: MLCC (SMD) komponenter, keramiske kondensatorer (THT) og miniatyriserte hybridkomponenter. Den største gruppen består av typiske kondensatorer, som brukes vanligvis til konstruksjon av kompakte elektroniske kretser. Egenskaper som skiller Murata-produkter fra konkurrentenes utvalg er selvfølgelig holdbarheten og utførelsespresisjonen. Fordi kondensatorenes levetid er ofte avgjørende for feilfri drift av hele apparatet, er produktene fra dette japanske varemerket det beste valget for de produsentene av elektronisk utstyr som legger vekt på kvaliteten og påliteligheten av varene sine. MLCC-type komponenter (Multilayer Ceramic Capacitor) fra varemerket Murata er beregnet på spenninger fra 2,5 V til 3,15 kV (avhengig av modell) og har kapasiteter fra 0,1 pF til 330 µF. Utvalgte serier kan brukes i temperaturer på opp til 150°C. Her er det viktig å understreke at produsenten tilbyr komponenter preget av høy presisjon (f.eks. ±1 %).

MLCC kondensatorer
SMD hybridkondensatorer,
Keramiske kondensatorer.

Hybridkondensatorer fra ECAS-serien benytter seg av elektrolytt-polymerteknologi, og av den grunn kjennetegnes de av lav impedans og ekvivalentmotstand i serie (Low ESR), og derav følgende god evne til å dempe høye pulsstrømmer. Til tross for sin svært lave profil og liten størrelse egner de seg til bruk med strøm på opp til 3,5 A. Slike komponenter egner seg utmerket som hovedkort for prosessorer med høy ytelse, til strømforsyning, strømfiltre osv. Den tredje viktige produktgruppen er keramiske kondensatorer fra seriene DE1 og DE2. De er typiske komponenter til hullmontering, egnet til bruk med spenninger på opp til 1 kV og tilgjengelige i kapasiteter fra 1 pF til 47 µF. Takket være sine gode elektriske parametere blir de fortsatt ofte anvendt i mange slags utstyr forsynt fra el-nettet, strømforsyningsenheter, filtre og omformere.

SMD drosselspoler

Drosselspoler tilhører de vanligst anvendte induktive elektroniske komponentene. De brukes hovedsakelig til strømfiltrering og i impulskretser. De er de facto miniatyrspoler som lagrer energi i form av elektromagnetiske felter, og av den grunn gir de mottakeren motstand mot kortvarige svingninger i strømkilden, forårsaket av eksterne faktorer eller driften av de andre komponentene. De tas også i bruk i motordrivere, der de forbedrer kontrollenhetens ytelse. Med tanke på de ulike anvendelsesmulighetene (og varierende elektriske parametere, frekvens osv.), samt forskjellige krav til størrelse, produserer Murata sine SMD spoler i formater fra 0603 til 6363 (iht. metrisk skala), som karakteriseres med induktivitet fra 300 pH til 22 H. Komponentene produseres i ulike teknologier: som luftspoler, trådviklede spoler, ferrittspoler eller med vikling i form av membran (film). Utvalgte modeller produseres med avvikstoleranse på ±1 %.

Trådviklet drosselspole i format tilpasset SMD montering.

Ferritter, dvs. «ferrittkjerner»

Ferritter, også kalt «ferrittkjerner», er induksjonskomponenter som brukes til demping av forstyrrelser på forsyningsledninger. Man kan ofte legge merke til slike ferrittringer på ledninger i velkjente grensesnitt, f.eks. USB, som forsyner en tilkoblet mottaker med energi. Disse delene er også tilgjengelige i form av SMD miniatyrkomponenter. Ferritter blir tilpasset parametere for den bestemte forbindelsen (bl.a. frekvens i kraftlinjer og forventet interferens). Av den grunn blir de produsert i en rekke formater. De brukes oftest i en kombinasjon med kondensator, slik at sammen utgjør de et filter. En slik krets er hovedsakelig påkrevd ved komplekse utstyr, kjennetegnet av sensitivitet mot spenningssvingninger som oppstår i strømledninger (sensorer). Murata leverer ferritter i formater fra 0201 til 1806 til overflatemontering, med impedans (for 100 MHz) fra 0,03 Ω til 2700 Ω.

Måletermistorer

NTC termistorer fra Murata er tilgjengelige i innkapslingsformatet 0204.

Termistorer er komponenter som endrer sin motstand i forhold til temperaturen. Fordi dette forholdet kan være presist beskrevet, blir slike komponenter anvendt til bl.a. måling av varmeparametere eller i kretser som slår på kjølings- eller oppvarmingselementer ved bestemte forhold. Murata produserer termistorene sine i innkapslinger fra 0204 til 2021, som presisjonskomponenter (avvikstoleranse på til og med 0,5 %). Termistorene tilhører NTC-komponenter, med såkalt Negative Temperature Coefficient, negativ temperaturkoeffisient, der resistansverdien minker når temperaturen øker. Takket være sin enkle oppbygning og lille størrelse, kan termistorbaserte varmesensorer enkelt implementeres i forbruker- og industriapparater – for å kunne få målinger med forholdsvis høy presisjon, utført ved hjelp av små kretser, med lave implementeringskostnader.

Keramiske resonatorer

I tidsalderen for digital elektronikk begynte mikroprosessorer å spille en nøkkelrolle i de fleste styre- og kontrollenheter – uavhengig av utstyrets bruksområde. Digitalisert styring blir anvendt i både forbrukerutstyr og medisinske eller industrielle apparater. Det som digitale enheter selvfølgelig trenger til riktig drift, er et stabilt og holdbart klokkesignal. Som en kilde for signalet brukes det ofte keramiske resonatorer. De har en rekke fordeler, slike som sine små størrelser og en lav varmekoeffisient fra -20°C til 80°C. Det sistnevnte er rundt ca. 10-5 per 1°C for produkter fra Muratas (CERALOCK®- serien). Produsenten har utarbeidet komponenter til både vanlig hullmontering (THT) og SMD. Resonatorer fra dette utvalget brukes til å generere signaler fra 3,686 MHz til 48 MHz, som svarer på behovene til de fleste vanlige anvendelser. Her er det også verdt å understreke at utvalgte komponenter kan brukes i temperaturområdet fra 40°C til 125°C og har en så lav avvikstoleranse som til og med 0,07 %.

Keramisk resonator fra CERALOCK® serien med THT innkapsling.
Miniatyrisert interferensfilter til kretsisolering.

De tidligere beskrevne produktene er hovedsakelig beregnet på drift i optimerte forsyningssystemer. Miniatyriserte interferensfiltre tjener en annen funksjon – de garanterer best mulig signalkvalitet på kommunikasjonslinjer til f.eks. hurtig dataoverføring enten mellom apparater (USB-tilkobling) eller mellom moduler eller komponenter i ett apparat (styring av LCD-skjermer, I2S busser osv). Produsert i form av kompakte SMD-kretser, har filtre fra Murata blitt prosjektert med tanke på universell bruk – de kan anvendes i slikt utstyr som IoT (Internet of Things), bærbare eller stasjonære datamaskiner, samt periferienheter. Komponentenes spesifikasjon omfatter deres driftsspenning (fra 5 V til 100 V DC) og testfrekvens (fra 100 kHz til 100 MHz). Kretsene karakteriseres med stor varmetoleranse og bestandighet mot signaler med betydelige strømmer (opp til 6 A). Filtrene lar brukeren også atskille utvendige og innvendige kretser, og fungerer som en miniatyrisert transformator.

Det finnes også en presentasjon på Youtube som kan sees her.

Tekstkilde og mer informasjon finnes her.

Powered by Labrador CMS