TSMC sentral i konflikten mellom USA og Kina

Den eskalerende konflikten må sees i lyset av TSMCs dominerende rolle i halvledermarkedet, ifølge GlobalData.

Publisert

Spenningen mellom USA og Kina i forbindelse med den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi nylige besøk i Taiwan må sees i sammenheng med taiwanske TSMCs kritiske rolle i den globale halvlederforsyningskjeden, ifølge analyseselskapet GlobalData.

Dette kommer frem i en kommentar som forskningsdirektør Josep Bori hos GlobalData nylig publiserte rundt temaet: – Samtidig som den amerikanske kongresslederens besøk til Taiwan bidrar til den geopolitiske spenningen, må det sees i sammenheng med den større og pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Faktisk kan eksisterende amerikanske handelsbegrensninger og den nylige godkjenningen av det såkalte US CHIPS for America-tiltaket på 52 milliarder dollar i det amerikanske senatet uten tvil bli sett på som et svar på Kinas tidligere National Integrated Circuit Plan på 150 milliarder dollar og dens strategi om selvforsyning av halvledere, «Made in China 2025».

– Den økende spenningen rundt Taiwan fremhever den strategiske betydningen av TSMC, den Taiwan-baserte globalT ledende brikkeprodusenten. Det er for tiden det eneste selskapet som er i stand til å produsere de mest avanserte brikkene, på 5 eller til og med helt ned til 3 nanometer noder. Disse brikkene vil være sentrale for kunstig intelligens, smarttelefoner, autonome kjøretøy og forsvarssystemer. Dette er like mye en kommersiell som en geopolitisk tvist, mener Bori.

- Forrige ukes USA-besøk var kanskje ikke offisielt godkjent av Det hvite hus, men det handlet sannsynligvis om å gi en troverdig nok avskrekkende effekt, ved å offentlig forplikte USA til å forsvare Taiwan uten å fornekte Ett Kina-politikken. Den uuttalte virkeligheten er at hvis Kina, oppmuntret av utviklingen i Ukraina/Russland-situasjonen, skulle ta over Taiwan og ta kontroll over TSMCs eiendeler, ville det forårsake en massiv forstyrrelse av den globale halvlederindustrien, og ærlig talt den globale økonomien, påpeker Bori.

Powered by Labrador CMS