Komponentmarkedet

Topp ti halvledere 2022

Samsung, Intel og SK Hynix tapte alle omsetning i 2022, men toppet likevel listen over verdens ti største halvlederprodusenter, ifølge analysefirmaet Gartner.

Publisert Sist oppdatert

Tapet for Samsung og SK Hynix forklares med fallende priser på alle typer minne, mens Intels nedgang handler om at vi kjøper færre datamaskiner nå som pandemien er over.

Samlet økte imidlertid halvledermarkedet med 1,1 prosent i fjor til 601,7 milliarder dollar. Ser man kun på de 25 største produsentene, som står for 77,5 prosent av markedet, økte de med 2,8 prosent.

Ser man i stedet på ulike kategorier, tapte minnemarkedet mest. Sektoren sto for 25 prosent av halvledermarkedet, til tross for et tap på 10 prosent. Nedgangen skjøt fart i løpet av høsten, og Gartner skriver at mange selskaper har derfor trappet ned investeringsplanene for 2023.

Resten av markedet, det vil si alt som ikke er minner, vokste med 5,3 prosent i fjor. Det er imidlertid store forskjeller mellom ulike sektorer. Den største veksten var analoge, som økte med 19 prosent og diskrete halvledere, som økte med 15 prosent. For begge sektorer kommer etterspørselen først og fremst fra elektrifisering og effektivisering i bilsektoren og industrien.

Powered by Labrador CMS