Kitron gjør storkjøp

Kitron har inngått avtale om å kjøpe det danske EMS-selskapet BB Electronics A/S, som har produksjonsanlegg i Danmark, Kina og Tsjekkia. Den danske produsenten omsetter i år for ca 1,3 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– BB Electronics gir oss en solid posisjon i enda et nordisk land og utvider Kitrons fotavtrykk i Sentral- og Øst-Europa og Kina. Oppkjøpet åpner også for etablering i India. BB Electronics har veldrevne og høyt automatiserte produksjonsvirksomheter som betjener en lojal og langsiktig kundebase. Deres posisjon innen segmenter med høy kompleksitet passer perfekt med Kitrons strategi, sier Peter Nilsson, konsernsjef i Kitron. – Vi er imponert over resultatene BB-teamet har oppnådd og ser frem til å jobbe sammen. Planen er at BB Electronics fortsetter med minimale endringer. BBs konsernsjef Carsten Christensen vil gå inn i Kitrons konsernledelse og beholde dagens rolle. Vi forventer at transaksjonen umiddelbart vil virke innvannende på Kitrons resultat, samtidig som den understøtter vår vekststrategi, sier Nilsson i en pressemelding mandag kveld.

BB Electronics ble etablert i 1975 og er en fullserviceleverandør av EMS (Electronics Manufacturing Services) med base i Horsens i Danmark. Konsernet omsetter for rundt 1.000 millioner danske kroner i 2021, har rundt 750 ansatte og har de siste årene vokst betydelig, både organisk og gjennom fusjoner og oppkjøp. Kundebasen er konsentrert innen industri, telekom og medisinsk utstyr.

Carsten Christensen, konsernsjef i BB Electronics A/S.

– Vi mener vi vil passe utmerket sammen med Kitron og at vi vil skape en enda sterkere plattform for BB Electronics, inkludert produksjonsmuligheter i Nord-Amerika, noe som har vært etterspurt av vår eksisterende kundebase. Vi ser frem til å videreføre vår vekststrategi under Kitron-paraplyen, sier Carsten Christensen, konsernsjef i BB Electronics.

– Den europeiske EMS-industrien er svært fragmentert, og vi er overbevist om at vi vil bli enda sterkere sammen når vi utnytter våre individuelle styrker for å fortsette begge selskapenes historikk med lønnsom vekst, legger Nilsson til.

Transaksjonsdetaljer

  • Kitron vil kjøpe 100 prosent av aksjene i BB Electronics A/S fra BB Electronics Holding ApS, som eies av eksterne investorer samt ledelsen i BB Electronics for totalt 600 millioner danske kroner (ca. 822 millioner norske kroner), på en gjeld- og kontantfri (Enterprise Value) basis.
  • Oppkjøpet inkluderer alle virksomheter og eiendeler i BB Electronics, blant annet i Danmark, Tsjekkia og Kina.
  • BB Electronics er svært komplementær til Kitron, og bidrar med virksomheter i jurisdiksjoner der Kitron for tiden har begrenset tilstedeværelse.

Viktige strategiske momenter

  • Oppkjøpet innebærer en strategisk geografisk ekspansjon for Kitron og etablerer en tilstedeværelse og inngangsport i Danmark, et nytt nordisk land. Videre vil Kitron styrke sin tilstedeværelse i Sentral- og Øst-Europa med et anlegg i Tsjekkia, en vei til etablering i India samt et større fotavtrykk og økt kapasitet og kompetanse i Kina.
  • Oppkjøpet skaper muligheter for synergier. Etter gjennomføringen forventer Kitron å øke sin kompetanse og sitt tilbud innen produksjonsautomatisering og ser nye muligheter for effektivisering.
  • Eksisterende BB Electronics-kunder drar nytte av Kitrons amerikanske virksomhet, noe som gir en bredere kundebase for det kombinerte konsernet.
  • Verdifulle ledelsesressurser vil tilføres Kitron, og det forventes resultatbidrag til Kitron fra dag 1 etter gjennomføring.
  • Oppsummert forventes oppkjøpet å være klart innvannende for Kitrons resultat.

Transaksjonen forventes fullført i januar 2022. Frem til da vil de to selskapene fortsette å operere som separate enheter. Integreringsforberedelsene starter umiddelbart etter gjennomføring.

Powered by Labrador CMS