Markedssjef Arild Henriksen og adm. direktør Hans Arne Flato foran eksisterende bygg som huser Keytouch og Berget elektronikk Notodden. Her er det investert i solceller som leverer 260 kW direkte til produksjon. Til høyre for «gamlebygget» kommer det et nytt bygg på 3000 kvadratmeter neste år.

Store planer etter storordre

Før sommeren kunne Keytouch Technology AS i Notodden melde om to store kontrakter til en samlet verdi på drøye 1,5 milliarder kroner over fem år. Det betyr utvidelser og flere ansatte. Og så vil de på børs.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Kundene er Green Ammo AS som leverte en ordre på 5-600 millioner kroner over fem år, og Lokotech AS med 900 millioner, også over fem år. For selskapet betyr dette også at omsetningen vil vokse fra 20 til 200 millioner kroner.

Fortsatt HMI
– Det er fortsatt utvikling og produksjon av menneske-maskingrensesnitt, som tastaturer, skjermer og betjeningspaneler, samt silketrykk på folie som er bærebjelken for oss, men med disse ordrene får vi mulighet til å kunne ta mer komplette leveranser, sier Arild Henriksen, markedssjef i Keytouch. Han legger til at begge ordrene innebærer innkjøp, produksjon og logistikk. – Vi har dessuten mange gode produksjonspartnere både i inn- og utland, men det er viktig for oss å ha mest mulig produksjon i Norge.

 

De har en liten OFM-linje som foreløpig holder til dagens produksjon.

Nytt bygg og ustyr
Hans Arne Flato, styreleder og adm. direktør i Keytouch, kan fortelle at de nå skal bygge et nytt produksjonslokale på 3000 kvadratmeter som etter planene skal stå ferdig i mai-juni neste år. – Meningen er at dette blir en moderne fabrikk, med nye maskiner og ikke minst samarbeidsroboter (også kalt cobot). – Vi har allerede investert i en cobot som vi nå driver opplæring på og som brukes i produksjon i dag. For å takle ordre som dette må vi investere og vi ønsker å bli store på robotautomatisering, slår han fast. Han antyder investeringer i første omgang på rundt 60 millioner samlet.

Kommer mer
Henriksen og Flato kan ikke røpe hvem og når, men de forteller at de har flere kunder på vei. Her er det snakk om elektronikk, sammenstilling og test. – Vi jobber med flere kontrakter, sier Henriksen. Nok en grunn til at investeringene absolutt er på sin plass.

«Grønn» produksjon
Noe annet som har vært viktig for Flato er å gjøre driften så energivennlig som mulig. De har allerede investert i solceller på eksisterende bygg. – I snitt leverer dette anlegget 260 kW som i dag brukes i produksjonen. Nybygget vil få en kapasitet på 378 kW. I tillegg skal vi investere i energilagring i nybygget, sier han. – Vi hadde ikke tenkt så mye på det, men vi merker at kundene setter pris på at vi tenker miljø og energisparing. Dette er også understreket i en uttalelse fra Lokotech AS i forbindelse med kontraktinngåelsen: «… At de også fokuserer på og produserer med kortreist grønn energi fra eget solcelleanlegg passer godt med vårt eget fokus på energieffektive løsninger.»

 

Tomta til nybygget. Innfelt en arkitektskisse som viser hvordan det skal se ut, med eksisterende bygg til venstre.

Emisjon
Kontraktene har fått flere konsekvenser. Nå arbeider de blant annet med emisjon og børsnotering. Hensikten er å ha midler til å opprette en enda større utviklingsavdeling og utvikle selskapet generelt. I dag er for øvrig salg og utvikling plassert i Horten. Det skal legges til at kontrakten, i tillegg til nybygg, betyr rundt 35 nye arbeidsplasser.

Boliger
Hans Arne Flato gir seg ikke der. Nylig har han også kjøpt tomt like bak fabrikken. – Vi trenger folk, og vi finner nok ikke alle vi behøver i Notodden. Dermed er det behov for boliger for de som kan tenke seg å flytte hit, sier han.

 

Ny laserkutter som ble kjøpt inn fordi det var vanskelig å få over servicefolk på grunn av corona-situasjonen.

Ny laserkutter
Covid kan som vi vet, by på flere problemer. I Keytouch sitt tilfelle handlet det om å få service på en laserkutter, en relativt sentral maskin i folieproduksjon. – Det ble så komplekst med å få serviceteknikere over grensen, med karantene og tester med mer. Med liten tid i tillegg valgte vi å kjøpe ny maskin isteden. Riktignok var det snart tid for oppgradering, men likevel, avslutter Flato.

KundeneSom nevnt er det særlig de to siste kontraktene som har fått stor oppmerksomhet. Men de har flere kjente kunder i tillegg til disse.

Men for å ta de siste først: Green Ammo AS leverer et kostnadseffektivt og miljøvennlig system, E-Blank, som simulerer avfyring av skarp ammunisjon. Dette er mildt sagt et revolusjonerende produkt som gir flere fordeler i forhold til tradisjonelle blank skytesystemer. Produktet er tidligere omtalt i Elektronikk, og består av et sett som monteres på et gevær. Brukeren opplever en svært realistisk øvelse med rekyl, lyd og laser, uten at krutt brukes. Volumet er på 100 tusen enheter over fem år, med mulighet for to års utvidelse. Henriksen nevner at interessen er stor og forespørslene er mange, så det kan fort bli mer.

Den andre er med Lokotech AS som er et heleid datterselskap av børsnoterte Harmonychain. De utvikler en «superdatamaskin» for mining av kryptovalutaene Litecoin og Dogecoin. Her er volumet «100 tusen enheter så fort som mulig». I tillegg til selve datamaskinen skal Keytouch utvikle robuste og smarte kraftforsyninger sammen med driftsdata til nettskyen.

Andre kunder er primært på HMI-utstyr, som forskjellige paneler for motorstyring ombord på skip og på tog. Og for å nevne noen kunder: KDA, Kongsberg Maritime, Siemens, ABB, Omnitron og Corvus. Samlet volum på disse ligger på mellom fem og ti tusen enheter årlig.

Powered by Labrador CMS