Nokia skal lede EUs 6G-prosjekt

Grunnleggende tekniske løsninger for 6G i hele verdikjeden vil bli utviklet i et EU-flaggskipsprosjekt. Nokia leder prosjektet og Ericsson får ansvar for det tekniske.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Vi er såvidt startet utrulling av 5G, men i 2030 er målet at 6G skal lanseres. Prosjektet heter Hexa-X. Det skal definere ny arkitektur og utvikle grunnleggende teknologi, inkludert forskning og pre-standardisering.

Prosjektet er et såkalt flaggskipprosjekt under EUs forsknings- og utviklingsprogram Horizon 2020. Det vil involvere hele økosystemet – nettverksproduktene, operatørene og de ledende forskningsinstituttene.

Et bilde på hva prosjektet skal arbeide med. Illustrasjon: hexa-x.eu

Programerklæringen er at 6G vil koble den fysiske, digitale og personlige verden.

– Et 6G-nettverk kan ha en sjette sans som intuitivt forstår intensjonene våre, som kan strømlinjeforme samspillet med den fysiske verdenen og forutse behovene våre og dermed øke produktiviteten vår, sier Peter Vetter, Nokias leder for forskning på tilgang og enheter.

Nokia forventer at 6G vil bli lansert i 2030.

– Selv om det fortsatt er mye innovasjon i 5G ettersom nye standarder blir utgitt, utforsker vi allerede 6G i laboratoriene våre, sier Peter Vetter.

Hexa-X starter 1. januar 2021 og skal vare i 2,5 år.

Mer informasjon: hexa-x.eu

Kort om Hexa X:

  • AI og maskinlæring
  • Et heterogent nettverk av nettverk.
  • Bærekraft - på den ene siden må den digitale infrastrukturen i seg selv være energioptimalisert, og på den andre siden må teknologien være et verktøy for bærekraftig digitalisering
  • 6G må ha global dekning, selv i avsidesliggende områder
  • Opplevelsen må være eksepsjonell: ekstreme datahastigheter (fra hundrevis av Gbit/s til noen Tbit/s), umerkelige forsinkelser, ubegrenset kapasitet (slik den oppleves), presis posisjonering og presise sensorer.
  • Privat, robust og sikker kommunikasjon

Kilde: etn.se/hexa-x

Powered by Labrador CMS