Digitalt innhold får to års garanti

EU med nye regler for smarte produkter og digitalt innhold

Publisert Sist oppdatert

Fra 1. januar tas nye EU-regler i bruk som gjelder salg av digitale forbrukerenheter som smarte kjøleskap og digitalt innhold. De nye reglene skal gjøre det enklere for forbrukere og bedrifter å kjøpe og selge smartenheter, digitalt innhold og digitale tjenester over hele regionen.

– 2022 starter med en veldig positiv tone for forbrukere og bedrifter i EU. Forbrukere vil nå ha de samme rettighetene i tilfelle problemer eller mangler med digitalt innhold, digitale tjenester eller smarte produkter – som de har med alle andre varer, uansett hvor de kjøpte disse varene og tjenestene fra innenfor EU, sa Didier Reynders, Commissioner for Justice. – Våre harmoniserte regler styrker ikke bare forbrukernes rettigheter, de vil også oppmuntre bedrifter til å selge sine varer og tjenester over hele EU ved å gi rettslig sikkerhet. Dette vil hjelpe forbrukere i millioner av daglige transaksjoner. Jeg oppfordrer medlemsland som ennå ikke har innført de nye reglene om å gjøre det så raskt som mulig.

Med de nye reglene om digitale kontrakter vil forbrukere være beskyttet når digitalt innhold som nedlastet musikk eller programvare og digitale tjenester har feil. De vil ha en juridisk rett til en løsning for eksempel prisavslag eller heve kontrakten og få refusjon.

Varesalgsdirektivet vil sikre samme beskyttelsesnivå for forbrukere når de handler på nett fra hele EU eller i en butikk, og dekker alle varer inkludert varer med digitale komponenter som for eksempel et smart kjøleskap.

De nye reglene sikrer minimumsgarantiperioden på to år fra det tidspunkt forbrukeren mottar varen og gir en ettårsperiode for omvendt bevisbyrde til fordel for forbrukeren. I praksis betyr det at det i løpet av det første året vil være opp til selger å bevise at varen ikke var feil fra starten.

Flertallet av medlemsstatene har fullført både direktivet om digitalt innhold og direktivet om salg av varer. Kommisjonen vil følge nøye gjennomføringen av reglene i de gjenværende medlemsstatene, og flere overtredelsesprosedyrer mot medlemsstater som ennå ikke har varslet sine tiltak pågår allerede.

Powered by Labrador CMS