Databehandling på kanten:

Kantserveren har fått en betydelig størrelsesreduksjon.

Dell satser på kanten

En liten og hardfør server du kan plassere nær sagt hvor som helst, heter det når Dell nå lanserer en kantserver.

Publisert
Arild Hansen, Dell

Stadig mer data oppstår i ytterkantene av et nettverk. Faktisk antydes det at over 50 prosent av dataene oppstår utenfor datasentre i løpet av 2024. Denne utviklingen drives primært frem av 5G, utrulling av private 5G-nett og sensorikk.

Som kjent er «edge computing», eller kantdatabehanding en datamaskin som behandler dataene der de oppstår. Det betyr at man flytter datasenteret ut i felten, slik at man kan behandle tidskritiske data på stedet uten forsinkelse i stedet for å sende dataene til et større datasenter som kan være hundre – om ikke tusenvis – av kilometer unna.

Derfor har Dell lansert en serie med robuste servere som kan gjøre nettopp dette – behandle dataene i utkanten av nettverket.

– En av de viktigste grunnene til at kantdatabehandling vokser, og vil fortsette å vokse de neste årene, er mengden data som skapes fra mobiltelefoner, video og stadig flere sensorer i nettet. Det er snakk om enorme mengder data. Skulle alt vært overført til en sentral skylagring ville det krevd mye båndbredde og påvirket responstid og ytelse, sier Arild Hansen, systemingeniør i Dell Technologies Norge.

Dette er bakgrunnen for at Dell Technologies nå har lansert en stor portefølje av robuste servere som kan stå i kanten av nettverket.

– De ser ut som helt vanlige servere, men er på størrelsen med en skoeske og er svært hardføre for å kunne tåle miljøer utenfor et tradisjonelt datasenter eller datarom uten kjøling. Siden de også tåler støv og vibrasjoner uten at det skader dataene eller forstyrrer bruken kan de nye XR-serverne, PowerEdge XR4000, plasseres inntil en vegg i et fabrikklokale, monteres i taket eller stues inn i et kott, forteller han.

Den har en integrert nanoserver som kan fungere som et datasenter. Dette betyr at denne ene lille serveren har samme funksjonalitet som et helt datasenter – i en liten boks.

Serveren tåler temperaturer fra -5 til 55+ grader, og tåler støv og risting. Om ønskelig er det mulig å bygge ut XR4000 med ulike servere, avhengig av applikasjon. Den nyeste servergenerasjonen fra Dell er i tillegg langt kraftigere enn tidligere generasjoner.

– Dette gjør at du enkelt kan konsolidere flere eldre servere til færre nye, og dermed redusere både plass- og strømforbruk, avslutter Hansen.

Powered by Labrador CMS