Intelligent ventilsystem

Et nytt, norskutviklet ventilasjonssystem for tunneller har innebygd elektronikk som kan oppdage brann, og starte røykavtrekk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Hortenfirmaet Tunnel Air Systems AS har patentert et konsept for ordinær driftsventilasjon av veitunneler, som også vil gi økt trygghet for trafikanter og fotgjengere dersom det oppstår en brann.

Tunnel Air Systems AS (TAS) ble etablert i 2015 av gründer Rune Storrøsæter og Microtech Innovation AS (MTI) ved Forskningsparken i Horten.

Konseptet de har utviklet består av lufterør i taket som er koblet mot kraftige vifter i friluft. Ved ordinær drift vil anlegget gi frisk luft i hele tunnelen. Oppstår det en brann i tunnelen vil innebygde sensorer i ventilasjonssystemet detektere brannstedet, åpne deler av ventilasjonsrøret direkte over kjøretøyet som brenner, og suge røyk ut av tunnelen i et lukket system. Dette vil begrense spredningen av røyk ut fra brannstedet slik at trafikantene kan evakuere med minimal risiko for røykforgiftning.

Det har vært flere kraftige branner i norske tunneler de siste årene, og spesielt i buss og lastebil. Statens vegvesen har et stort fokus på dette området, og jobber kontinuerlig med løsninger for økt sikkerhet ved brann. Konseptet til Tunnel Air Systems er et alternativ for fremtidens tunneler ved at det både gir økt sikkerhet for trafikanter og redningsmannskap ved brann samtidig som det sørger for ordinær ventilasjon.

Andre bruksområder for løsningen inkluderer blant annet røyk utsug fra metrostasjoner, tog tunneler, parkeringsanlegg, og skip.

Powered by Labrador CMS