Fusjonerer – nytt tyngdepunkt i Trondheim

Norske MyWo AS og britiske TouchNetix Ltd. fusjonerer og skal akselerere veksten. Trondheim blir dermed base for en voksende leverandør av løsninger for berøringsskjermer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– Med dette blir vi plutselig en faktor å regne med i norsk elektronikksammenheng, sier Vegard Wollan, som sammen med Gaute Myklebust startet MyWo så sent som i 2016. TouchNetix Ltd. ble etablert i 2011. Pro-forma konsolidert regnskap for det sammenslåtte selskapet i 2020 viser inntekter på omtrent 120 millioner kroner, med et driftsresultat på 22 millioner.

Planlegger emisjon
For å akselerere vekst i de globale markedene TouchNetix opererer, planlegger selskapet en emisjon og kapitalutvidelse gjennomført i 2. kvartal 2021. Dette vil gi kapital og styrke for å øke bemanning i markeds- og salgsfunksjoner, samt kapital for forventet økning i produksjon av selskapets produkter. SpareBank 1 Markets er tilrettelegger for emisjonen.

Fruktbart samarbeid
– Etter et svært fruktbart markeds- og produktsamarbeid med det kompetente TouchNetix-teamet i flere år, er det fantastisk å bli en sterkere enhet sammen. Selskapene har komplementære ekspertiser. TouchNetix er eksperter på avanserte høy-kvalitets berøringsskjerm-systemer, mens MyWo utvikler halvlederbasert sensorteknologi for de samme anvendelsene. Sammen har vi vunnet flere prosjekter hos store og anerkjente elektronikkprodusenter, sier Wollan.

 

For to år siden tok MyWo frem den kapasitive berøringskontrolleren aXiom. Den er basert på berøringsskjermteknologien til TouchNetix og prosessor- og signalinnhentingskompetansen til MyWo, som har integrert og miniatyrisert de ulike teknologiene i en monolittisk krets. Nå slår selskapene seg sammen og hele virksomheten vil bli styrt fra Trondheim. Gaute Myklebust (t.v.) og Vegard Wollan kan glede seg over å ha betydelige kunder i porteføljen allerede.
For to år siden tok MyWo frem den kapasitive berøringskontrolleren aXiom. Den er basert på berøringsskjermteknologien til TouchNetix og prosessor- og signalinnhentingskompetansen til MyWo, som har integrert og miniatyrisert de ulike teknologiene i en monolittisk krets. Nå slår selskapene seg sammen og hele virksomheten vil bli styrt fra Trondheim. Gaute Myklebust (t.v.) og Vegard Wollan kan glede seg over å ha betydelige kunder i porteføljen allerede.

Berøringsfritt
MyWos egenutviklede aXiom familie muliggjør helt unike funksjoner, som berøringsfritt brukergrensesnitt og annen 3D sensing utenfor berøringsskjermen. Etter lanseringen av aXiom Touchless User Interface teknologien i desember 2020, har selskapet etablert over et dusin nye partnere og distribusjon verden over. Selskapet har ansatte og operasjoner i England, Norge, Tyskland, Korea, Taiwan og Kina, og forventer å etablere seg med egne ansatte i USA i 2021.

Styres fra Trondheim
Nå vil MyWo AS skifte navn til TouchNetix AS, som også blir morselskapet i fusjonen, med TouchNetix Ltd. som et 100% eiet datterselskap. – Siden vi har markedsført brikketeknologien fra MyWo gjennom TouchNetix til det globale markedet, blir det naturlig at vi satser på TouchNetix merkevaren herfra, sier Wollan, som også blir CEO i morselskapet.

Krevende anvendelser
– Vi så klare mangler med de eksisterende halvlederproduktene for berøringsskjermer i markedet, sier Chris Ard, Managing Director i TouchNetix Ltd., UK. – Tidligere var disse utviklet for berøringsskjermer uten spesielle krav i forbrukermarkedet, noe som ikke tilfredsstilte unike ønsker og behov til funksjonalitet fra bilindustrien, og andre anvendelser med krav til økt robusthet, påpeker han.

Ny teknologi
– Gjennom samarbeidet med MyWo fikk vi utviklet helt ny teknologi som nettopp adresserer dette, sier Ard, som forteller at mottakelsen av aXiom-teknologien har vært fantastisk. – Med Covid-19 og fokus på berøringsfrie brukergrensesnitt, får aXiom Touchless User Interface teknologien enorm interesse hos kunder verden over, poengterer han.

En nyere egenskap som bygger på teknologien er «Dial-on-Display». – Her kan et hjul lamineres direkte på berøringsskjermen på en vilkårlig plass, og vår 3D sensing gjør at sensoren mottar svært presise signaler fra hjulfunksjonen.  Kan for eksempel benyttes som en «hjem» eller «hovedkontroll». Denne er blitt veldig populær i Asia og vil nok erstatte f. eks. hjulbryteren på mange fremtidige biler, forklarer Vegard Wollan.
En nyere egenskap som bygger på teknologien er «Dial-on-Display». – Her kan et hjul lamineres direkte på berøringsskjermen på en vilkårlig plass, og vår 3D sensing gjør at sensoren mottar svært presise signaler fra hjulfunksjonen. Kan for eksempel benyttes som en «hjem» eller «hovedkontroll». Denne er blitt veldig populær i Asia og vil nok erstatte f. eks. hjulbryteren på mange fremtidige biler, forklarer Vegard Wollan.

Ferdig og halvfabrikata
Etter fusjonen vil TouchNetix sine kunder kunne kjøpe elektronikk for berøringsskjermer, med ulik ferdigstillelsesgrad. Større kunder med egne produksjons- og leveransekjeder vil typisk velge å kjøpe aXiom sensorbrikker fra TouchNetix, og gjøre sammenstilling av berøringsskjerm-produkter selv. Mindre og mellomstore kunder kan kjøpe sensormoduler fra TouchNetix. Dette er moduler bestående av selve berøringssensoren, halvlederbrikke og elektronikk, slik at disse kan lamineres direkte på en skjerm.

Betydelige kunder
TouchNetix leverer i dag sensormoduler og systemløsninger for berøringsskjermer til kunder verden over, og blant disse nevnes Philips, Samsung-Harman, Siemens og Topcon. Produktene basert på den nye aXiom teknologien er per i dag ikke lansert til markedet av selskapets kunder, og derfor er disse kundene inntil videre konfidensielle.

Powered by Labrador CMS