Mobilteknologi:

Helt ny type mobil basestasjon fra Telia Norge. Produktsjef for Enterprise Mobile Networks i Telia, Steinar Ulvøy, monterer den mobile basestasjonen under øvelse "UIendt 2024".

Telia tester helt ny mobil basestasjon

Under øvelse «Ulendt 2024» i Lom og ved foten av Jotunheimen ble en helt ny type mobil basestasjon fra Telia benyttet i samarbeid med ulike aktører innen redningstjenesten.

Utfall i mobilnettet kan skje, og ofte sammenfaller dette med hendelser som ekstremvær eller naturkatastrofer. Derfor er det viktig at man har løsninger som raskt kan gjenopprette mobildekning for å koordinere redningsmannskaper og sivilbefolkning.

– Telia har gjennom to år jobbet med å utvikle sikre og robuste løsninger sammen med Forsvaret på dette området. Én av disse løsningene er en mobil basestasjon som gir mobildekning uten behov for annen fast infrastruktur, sier Jon Christian Hillestad, direktør for bedriftsmarkedet i Telia Norge. – Under øvelsen i Lom fikk vi testet løsningen i tett samarbeid med redningstjenesten, og samtidig bevist potensialet til mobile basestasjoner.

Cargo-drone fra Midt-Norges 110-sentral løfter den mobile basestasjonen til ønsket posisjon.

Kan fraktes med drone

Fordelene med den nye mobile basestasjonen er at den er kompakt og lett. Den drives av batteri, og med satellittforbindelse kan den skape mobildekning i utilgjengelige områder. Under Ulendt-øvelsen demonstrerte Telia hvordan hele basestasjonen kan flys inn i posisjon med drone. Det gir helt nye muligheter til å komme seg raskt forbi områder som er vanskelig tilgjengelige på grunn av ras eller flom. Videre var ett av momentene under øvelsen evakuering av fjellhytte uten veiforbindelse, og med utfall av e-kom tjenester som mobilnett og nødnett.

– Vår oppgave var da å gjenopprette mobildekning, slik at frivillige hjelpemannskaper og nødetatene kunne kommunisere og koordinere sine operasjoner, sier Henning Huuse, forretningsutvikler innen 5G i Telia Norge.

Støtte for 5G stand-alone

Den nye basestasjonen har støtte for 4G, 5G stand-alone og 5G non-stand-alone samtidig.

– Det kan for eksempel bety at vi kan tilby et lukket og sikkert nett for Forvaret eller andre aktører i redningstjenesten gjennom en egen skive eller såkalt «slice», mens sivilbefolkningen nyter godt av vanlig mobildekning, sier Huuse.

Telia jobber nå med å kunne tilby løsningen som en dedikert tjeneste til offentlige og private aktører.

– Så vidt vi vet er denne løsningen helt unik, og det var første gang den ble tatt i bruk under øvelse Ulendt. Den er enkel å bruke, og det var helt tydelig under øvelsen at dette er en meget god løsning for sivil beredskap. Dette kan også bli en viktig løsning for neste generasjons Nødnett, avslutter Huuse.

Ulendt er en samøvelse for aktører i frivillig og offentlig redningstjeneste som ble gjennomført første gang i Lom høsten 2022. Samøvelsen er et samarbeid mellom Norsk Luftambulanse Stiftelsen og en rekke andre aktører som er direkte eller indirekte involvert i redningstjenesten, slik som Innlandet Politidistrikt, Hovedredningssentralen, Forsvaret, Røde Kors og DSB – i tillegg til selskaper som Telia. Ulendts overordnede målsetting er å bidra til økt kompetanse og styrket samhandling for redningstjenesten i Innlandet, blant annet gjennom samtrening, øvelser og testing av nye konsept og metodikk. Årets Ulendt fant sted 27. mai- 1. juni 2024.

Powered by Labrador CMS