Private mobilnettverk vil tidobles om fem år

I dag er det rundt tusen private LTE-nettverk og 200 til 300 private 5G-nettverk, men veksten er sterk. Det svenske analysehuset Berg Insight spår at det vil ha en årlig vekst på 57 prosent per år frem til år 2026, da det vil være rundt 13.500.

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Stadig bedre produkter i kombinasjon med stadig mer tilgjengelige spektrum gjør at private mobilnett er på vei fra en nisjeapplikasjon til et volummarked.

I USA er det et gratisbånd kalt CBRS med frekvenser rundt 3,6 GHz som kan brukes til denne typen applikasjoner. Tyskland har også et bånd avsatt til private mobilnett, men i de fleste land må du henvende deg til en operatør for å få tilgang til spektrum.

De store telekomleverandørene Ericsson, Nokia og Huawei satser selvsagt på området og har komplette tilbud. Samtidig utfordres de av mindre oppstartsbedrifter med radionettverksprodukter som Airspan Networks, JMA Wireless, Mavenir, CommScope og Samsung Networks, skriver Berg Insight.

Privat mobilnettverk

Ifølge Berg Insight er private mobilnettverk basert på 3GPP-standarden for LTE eller 5G og bygget for en enkelt organisasjon, som for eksempel en bedrift eller en myndighet. Videre bruker nettverkene spektrum definert av 3GPP pluss basestasjoner for LTE og 5G NR, småceller eller andre RAN-produkter for å overføre tale og data til terminalene.

Det er også selskaper med kjernenettverk for denne typen applikasjoner, inkludert Druid Software og Athonet samt Affirmed Networks og Metaswitch. De to sistnevnte ble kjøpt opp av Microsoft for rundt to år siden, som kan forklares med den økende virtualiseringen av radionettverkene der stadig mer av programvaren kjøres i generiske datasentre.

Det viser seg ikke minst ved at AWS, Celona og Cisco også har kommet på markedet den siste tiden.

Det har også begynt å bevege seg på terminalsiden, det er flere og flere modeller skreddersydd for denne typen bruksområder.

Powered by Labrador CMS