Telia:

2G-nettet stenges i 2025

Etter 30 år i lang og tro tjeneste pensjoneres 2G i løpet av 2025. Nedstengningen er en del av den pågående moderniseringen av mobilnettet der 2G-frekvensene blir erstattet av 4G og 5G.

Publisert Sist oppdatert

Med alt som skjer innen ny teknologi og et påkoblet samfunn, stilles det stadig høyere krav til et sterkt, pålitelig og raskt nett. For å møte morgendagens behov slukker Telia 2G-nettet i 2025.

Telia slukker 2G-nettet i 2025

  • 2G-nettet, også kjent som GSM, åpnet i 1993
  • 5G- og 4G-nettet har bedre dekning, kapasitet og effektivitet
  • Slukkingen av 2G-nettet vil frigjøre frekvensplass
  • Utstyr som kommuniserer via 2G-nettet vil ikke lenger fungere etter 2025

– Det er en historisk mobilteknologi som skal takkes av når vi begynner nedstengningen av 2G i 2025. 2G-nettet etablerte oss som Norges største utfordrer, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge.

2G-nettet, også kjent som GSM, var teknologien som veltet monopolet: I 1991 tildelte Samferdselsdepartementet det som da het NetCom GSM-lisens som Norges første private teleoperatør. NetCom utfordret dermed Telenors monopol, og 27. september 1993 åpnet 2G-nettet offisielt for drift. Etter drøye 30 år i arbeid fases teknologien ut. 5G- og 4G-nettet har bedre dekning, kapasitet og effektivitet enn 2G-nettet, noe som gjør dem bedre egnet til å møte dagens og fremtidens behov.

– All teknologi blir etter hvert gammel, og må oppgraderes eller byttes ut. Etterspørselen etter 2G-teknologi er dalende ettersom bedrifter og privatpersoner i økende grad bruker 4G eller 5G, og med en stadig økende mengde tilkoblede enheter i nettet er det helt andre behov og krav nå. For å kunne tilby nye tjenester over 5G og det oppgraderte 4G-nettet trengs det mer frekvensplass, og slukkingen av 2G-nettet vil frigjøre denne plassen, forklarer Svendsen.

Sikrere og mer bærekraftig mobilnett

De moderne nettverkene er også sikrere og mer robuste. I tillegg kan de bidra til et mer bærekraftig samfunn.

– Når vi bytter ut eldre utstyr med mer effektiv og energismart teknologi er det et riktig steg i retning av grønnere og mer bærekraftige mobilnett. De nye nettene er faktisk opptil fem ganger mer energieffektive enn de eldre, sier Svendsen.

I tillegg er de sikrere. – Mye har skjedd siden 2G-teknologien ble tatt i bruk på 90-tallet. Både talekvalitet, datahastighet samt sikkerhet i hvordan mobiltelefonene kommuniserer med mobilnettet har gitt meget store fremskritt, som igjen har gjort at hver ny «G» gir bedre kundeopplevelser og sikrere dataforbindelser, sier Svendsen.

Sjekk utstyret

Slukkingen av 2G-nettet betyr at mobiltelefoner, mobilrutere og IoT-løsninger som kommuniserer via 2G-nettet ikke lenger vil fungere. For kunder som i dag bruker utstyr som er avhengig av 2G-nettet, vil det være nødvendig å bytte til utstyr som støtter 4G eller 5G. Eksempler på løsninger som kan bli berørt av slukkingen er sentralbord, alarmanlegg, kortterminaler, trygghetstelefoner og trygghetsalarmer.

Telia stengte 3G-nettet i november 2021, uten at det ble noen negativ påvirkning på kundene. Nå følger altså 2G etter, og slukkingen vil begynne etter sommeren 2025. Informasjonsarbeidet mot kunder som sitter på mobiltelefoner som kun støtter 2G er i gang, og Telia vil også kontakte virksomheter som har utstyr som kun støtter 2G.

– Vi anbefaler bedrifter, kommuner og myndigheter å sjekke utstyret sitt allerede nå for å gjennomgå hvilken type tilkobling som brukes, og for å kunne gjøre nødvendige tiltak for å sikre videre drift, sier Svendsen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS