Slår av basestasjoner om natten

Telia setter basestasjoner i standby om natten for å spare miljø og strøm.

Publisert

Telia setter enkelte systemer på basestasjonene i søvnmodus om natten, uten at det skal påvirke kundeopplevelsen. Strømsparingsprosjektet er gjennomført på alle Telias basestasjoner over hele landet. Målet er å spare 1,5 kWh per stasjon per døgn, og prosjektet er ett av mange steg på veien mot en mer bærekraftig og klimavennlig drift.

– Ved at vi setter noen systemer i «søvnmodus» en del timer om nettene, går strømforbruket på basestasjonene ned i denne perioden. Kundene merker derimot ingenting til dette, fordi trafikken rutes til andre moduler som gir brukerne dekning og kapasitet, forteller Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge.

De delene av systemene på basestasjonene som settes i standby-modus er de delene av radionettet Telia kan lukke ned. Dette er kapasitetsavlastende deler av nettet der det ikke går trafikk, og trafikken rutes til andre moduler som gir kundene dekning. Dermed har strømsparingen ingen påvirkning på kundenes opplevelse av dekning, hastighet eller kapasitet. Løsningen er dessuten dynamisk, som betyr at hvis det trengs mer kapasitet på en basestasjon, vekkes de opp igjen nesten umiddelbart når behovet er der.

Telia vedtok i 2019 sine ambisiøse klima- og miljømål, kjent som «Daring Goals», hvor man innen 2030 skal bli CO2-nøytrale med null avfall gjennom hele verdikjeden. Som Norges største utfordrer ønsker Telia Norge hele tiden å utfordre telekombransjen og kundene til å ta mer bærekraftige valg.

– Dette er et godt bidrag til å redusere strømforbruket og vårt klimaavtrykk. Målet er at vi skal spare 1,5 kWh per basestasjon per døgn, og vi er nesten der allerede, sier Svendsen.

Powered by Labrador CMS