Foto: Vicotee
Foto: Vicotee

Fremskynder sensor på grunn av korona

I fjerde kvartal 2020 hadde drammensbedriften Vicotee tenkt å starte produksjon av en termisk sensor for brannvarsling. Men fordi den måler temperatur berøringsfritt og med en nøyaktighet på 0,1°C, vil selskapet fremskynde produksjonen for å bidra til bekjempelse av viruset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– Vi hadde en lang liste med bruksområder i tankene fra før, men febermåling var ikke en av dem. Da viruset traff, så vi at teknologien vår var som hånd i hanske, sier administrerende direktør Satvir Singh Parmar til nettavisen Shifter (krever abonnement).

Nå har de tilpasset produktet slik at det kan brukes til å måle om folk har feber – helt uten fysisk kontakt, og uten å identifisere eller lagre personsensitiv informasjon.

Settet som nå er bygget om for febermåling. Foto: Vicotee.
Settet som nå er bygget om for febermåling. Foto: Vicotee.

Teknologien skal være svært nøyaktig. Selskapet hevder at sensoren skal kunne måle 0,1°C per piksel, uten kamera, noe som også gjør det lettere å håndtere personvernhensyn.

En annen fordel er at den vil koste mye mindre enn de systemene som brukes for eksempel på flyplasser i dag. I følge Singh vil deres produkt koste rundt 4000 til 5000 kroner, mot dagens produkter som gjerne kan koste noen hundre tusen.

Norautron skulle opprinnelig produsere produktet i fjerde kvartal, men til Gjengangerens nettavis (krever abonnement) sier Øyvind Sedivy, CEO i selskapet, at de er klare til å produsere så snart ordren kommer. Forutsetningen er at de får tak i komponentene, men i følge Sedivy er dette foreløpig ikke noe problem.

På Vicotees Facebook-side sier selskapet blant annet: I disse krevende tider har vi i løpet av to dager satt sammen en demo av feberdeteksjonsenheter - som kan brukes i tider med pandemiutbrudd. Kontrollpunkter for å unngå at mennesker sprer virusinfeksjoner til flere mennesker og effektive tiltak for å redusere spredning er viktig. Butikker, kjøpesentre, tog- og t-banestasjoner er alle områder der vi effektivt kan bruke slik teknologi. Dette er en termisk sensor - så den tar ikke bilder av mennesker. Vi velger å ta problemet, ikke personen.

Anonymitet er sikret siden den viser kun temperaturavtrykk. Foto: Vicotee
Anonymitet er sikret siden den viser kun temperaturavtrykk. Foto: Vicotee

Teknologien er ferdig testet, og pilotproduktene er laget, men det gjenstår en del tester før produktet kan godkjennes til medisinsk bruk.

Powered by Labrador CMS